Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΚΑΤΟΧΙΚΑ - περιοχή Βόχας Κορινθίας

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΧΑΣ

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ζημιές που προξένησαν οι Ιταλοί στα σχολικά κτίρια και στα σχολικά έπιπλα.

Πίνακας 1

Ειδικότερα, για τα χωριά της Βόχας οι ζημιές παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.


ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Στις εκθέσεις των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης Κορινθίας που διενεργήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 1945 πληροφορούμαστε ότι στο Ζευγολατειό το δημοτικό σχολείο υπέστη αρκετές φθορές, ιδιαίτερα στους υαλοπίνακες (παράθυρα με τζάμια του κτιρίου), ενώ τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και οι μαθητές κάθονταν επί ποικίλων καθισμάτων τα οποία τα έφερναν απο τα σπίτια τους. Επίσης κατεστράφηκαν πλήρως τα όργανα πειραματικής φυσικής και χημείας που υπήρχαν, όπως και πολλά απο τα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης. 
Στο Βοχαϊκό το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές. Τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και αυτά που είχαν απομείνει επαρκούσαν για τους μισούς μαθητές. Εκτός των θρανίων, δεν είχε απομείνει στο σχολείο άλλο αντικείμενο.
Στο Βραχάτι το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές, μεγάλο μέρος των θρανίων καταστράφηκε και όσα απέμειναν κάλυπταν τους μισούς μαθητές, ενώ καταστράφηκαν και τα περισσότερα όργανα φυσικής πειραματικής και χημείας όπως το ίδιο συνέβη και με τα περισσότερα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης.
Στο Βέλο το σχολικό κτίριο υπέστη αρκετές φθορές, γύρω στα 60 θρανία δίεδρα καταστράφηκαν. Αυτά που απέμειναν επαρκούν για τους μαθητές. Διασώθηκαν και λίγα διδακτικά όργανα.
Στη Νεράντζα το σχολικό κτίριο είχε υποστεί μικρές φθορές. Είχε επάρκεια θρανίων αλλά όλα τα διδακτικά μέσα είχαν καταστραφεί πλήρως.

Πηγή: Γενικά Αρχεία Κράτους περιφερειακής ενότητας Κορινθίας


[*]. Έρευνα - επιμέλεια - συγγραφή
Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης

Ιστορικός - συγγραφέας
Τηλ. 6945 83 20 94


Ίδρυση αεροδρομίου στο Βέλλο Κορινθίας

Αρχές δεκαετίας 1930 είχε εξετασθεί η ίδρυση αεροδρομίου στην περιοχή του Περιγιαλίου. Λόγω όμως της υπερβολικής τιμής που ζήτησαν τότε οι κάτοικοι για να πωλήσουν τα κτήματά τους, η ίδρυση του αεροδρομίου στο χωριό Περιγιάλι ματαιώθηκε. Στη συνέχεια ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης της κοινής χορτονομής ιδιοκτησίας Βέλλου Κορινθίας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και με σχετικό υπόμνημα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο έκαναν μια συγκεκριμένη πρόταση όπως αυτή παρουσιάζεται στο σχετικό ακόλουθο έγγραφο, προκειμένου να ιδρυθεί το αεροδρόμιο στο Βέλλο.

Το υπόμνημα στάλθηκε από το Βέλλο στις 3 Ιανουαρίου του έτους 1932 και φέρει τις υπογραφές της Επιτροπής Α.Σ.Δ.Κ.Χ (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Κοινής Χορτονομής) Ιδιοκτησίας Βέλλου. Ειδικότερα, υπογράφουν οι Παν. Ν. Μασούρης (Πρόεδρος) και ως μέλη οι Θεοδ. Α. Ράπτης, Τρυφ. Δ. Ράπτης, Ευαγ. Χρυσικόπουλος, Ανδρ. Κανελλόπουλος.

Τελικά, μετά το Περιγιάλι ούτε η περίπτωση του Βέλλου προχώρησε και το αεροδρόμιο ιδρύθηκε στο Λέχαιο.


[*]. Έρευνα - επιμέλεια - συγγραφή
Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης
Ιστορικός - συγγραφέας
Τηλ. 6945 83 20 94


Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Κατηγορίαι κατοίκων Τριπόλεως εναντίον Ρήγα Παλαμήδη [14.4.1823]

 «Κατηγορίαι κατοίκων Τριπόλεως εναντίον Ρήγα Παλαμήδη [14.4.1823]»

Υπερτάτη Διοίκησις

Δια της παρούσης ημών αναφέρομεν τη Υπερτάτη Διοικήσει ότι ο εκ της κακοηθεστάτου διαγωγής του γνωστός τοις πάσιν Ρήγας Παλαμήδης, φύσει δημηγέρτης ων και στασιαστής, δεν έλειψεν (ως και τον παρελθόντα χρόνον επεχειρίσθη) και εφέτος να μεταχειρισθή παντοίους και πολυποικίλους τρόπους δια να καταταράξη την κοινήν ησυχίαν και αρμονίαν της πατρίδος μας, ώστε ενώ ημείς άπαντες κοινώς αποφασίσαντες δια να ζήσωμεν ησύχως και εν άκρα ομονοία εκλέξαμεν τους αναγκαίους πληρεξουσίους επαρχίας και πολιτείας μας, ως το εκδοθέν θέσπισμα της Διοικήσεως επέταττεν, αποστείλαντες αυτούς όπου η Εθνική Συνέλευσις διατριβήση, οι οποίοι δια γράμματός των απεφάσισαν παραστάτην της επαρχίας μας τον ευγενέστατον κύριον Γεώργιον Μπάρμπογλην, ο ρηθείς Ρήγας, δια πολυειδών μέσων, φοβερισμού και κολακείας επισύρας μερικούς, φατρίαν εσύστησεν, δια της οποίας επεχειρήθη πολλούς δυναστικούς και βιαίους τρόπους να αναιρέση τους αποφασισθέντας και νομίμως εκλεχθέντας παρά της επαρχίας μας πληρεξουσίους.

Δεν έλειψεν εισέτι δια των μέσων όπου μετεχειρίσθη να διορίση κάποιον Κολιόν Δαρειώτην αδικαιωμάτως να συλλάβη ένα πληρεξούσιον όστις είχεν επάνω του τα αναγκαία κοινώς γινομένα συμφωνητικά κοινά και μερικά γράμματα, καθώς οι ρηθέντες πληρεξούσιοι τούτο ανέφερον εις την Υπερτάτην Διοίκησιν με τον ερχομόν τους, ως είναι πασίδηλον. Μεδ προθυμίαν λοιπόν έκτοτε κακώς μεθοδευόμενος άρχισεν δια να οργανίση με διαφόρους βιαίους υπογραφάς την αναίρεσιν των πληρεξουσίων μας.

Ημείς γνωρίζοντες καθαρά την διάθεσίν του όπου δεν αποβλέπει εις τον κοινόν όφελος της επαρχίας μας, ηξεύροντες και την βδελυράν διαγωγήν του, όπου μόνον δια τα ίδιά του τέλη και κακούς σκοπούς ταύτα μεταχειρίζεται κατά την φαντασίαν του, δεν ημπορούμεν να αποσιωπήσωμεν και να αφιερώσωμεν τα δικαιώματά μας εις παρόμοιον ταραχοποιόν υποκείμενον, ενώ συστηματικώς εκλέξαμεν τον παραστάτην μας. Ούτε αυτόν τον Ρήγα ούτε κανένα άλλον δεχόμεθα. Όθεν παρακαλούμεν την Υπερτάτην Διοίκησιν να μην δώση ώτα ακοής εις τα όσα ο ρηθείς Ρήγας προβάλει και εις όσα γράμματα παρρησιάσει με διαφόρους υπογραφάς, ότι σχεδόν αι περισσότεραι υπογραφαί ημών των ιδίων είναι δυναστικώς και αθελήτως γινομέναι, καθώς και στοματικώς πολλοί εις διάφορα μέλη της Εθνικής Συνελεύσεως τούτο παρεστήσαμεν.

Και, αν το δυνατόν, δια να ησυχάση η επαρχία μας του λοιπού από τα παρόμοια και να ελευθερωθή από ένα τοιούτον κάκιστον αντιπατριώτην μας, να απομακρυνθή και να του γένη η αναγκαία Παιδεία, ότι διόλου από ένα ταραχοποιόν τοιούτον δεν έχομεν ευχαρίστησιν.

Ημείς έχομεν πολλά παραδείγματα πρόσφατα της φιλοταραχίας, αισχροκερδείας και απανθρωπίας του, επειδή ενώ αρχίσαμεν να αισθανώμεθα οπωσούν την ελευθερίαν μας, πόσα και ποία κακά δεν μας επροξένησεν και πόσους αδελφούς μας χριστιανούς δια της κακής κυβερνήσεώς του απώλεσεν εις την εν Δερβενίοις εκστρατείαν του? Πόσα μετρητά τότε κατέφαγεν όπου δια λόγου εξόδων της εκστρατείας του έλαβεν? Λοιπόν ως δεδοκιμασμένος, η Υπερτάτη Διοίκησις να μην δώση ακρόασιν διόλου εις αυτόν και εις τους περί αυτόν οπαδούς του. Ταύτα πάντα εν συντόμω κατά χρέος αναφέρομεν εις την Υπερτάτην Διοίκησίν μας , η οποία δίδουσα ώτα ακοής εις ατα φωνάς ημών, άς θεραπεύση, ως οίδεν, τα παρόμοια, πληροφορουμένη εντελέστατα παρά των πληρεξουσίων μας και παρ’ άλλων πολλών αδιαφόρων εις την υπόθεσίν μας σημαντικών της Πελοποννήσου υποκειμένων.

Το σχετικό έγγραφο υπογράφουν από το χωριό «Μπεντένι» οι Γιάννης Σίδερης, Νικολός Πουρλόγιαννης, Σωτήρος, Θανάσης Κατής. Από το χωριό «Καντήλα» υπογράφουν οι Παπα – Δημήτρης, Αναγνώστης Μερκούρης, Θανάσης Μουργέλας, Βασίλης Λαγόπουλος, Πανάγος Μουργέλας, Χρίστος του Δήμου, Κωστούρος, Βασίλης Μουργέλας, Δημήτρης Οικονόμου, Γιάννης Κούσουλας, Στάθης Ντάλκος, Χρίστος, Δημήτρης Ντεληγιάννης, Βασίλης Ντεληγιάννης, Νικόλας Δρόσος, Γιάννης Δούκας, Κωνσταντής Καπέλας, Γιάννης του Κόλια, Βασίλης του Γιάννη, Χαράλαμος Χοντρός, Βασίλης Χοντρός, Γεώργος Κουλός, Αναστάσης Τρέλης, Γιάννος Μαθαίος.

[Πηγή: Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, τόμος 12]


                                Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης

*Ιστορικός - συγγραφέας

τηλ. 6945 83 20 94, email kostassxoinos@yahoo.com

 

Κανδήλα Αρκαδίας: Πρακτικό εκλογής παραστάτη επαρχίας Τριπόλεως 5.5.1823


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ     

            Την 5η Μαΐου του έτους 1823 συγκεντρώθηκαν στη Τρίπολη (Τριπολιτζά) κάτοικοι των χωριών της επαρχίας Τριπόλεως για να εκλέξουν νέο παραστάτη (εκπρόσωπο) της επαρχίας στη θέση του παρανόμως εκλεγέντος Γεωργίου Μπάρμπογλου. Νέος παραστάτης της επαρχίας Τριπόλεως εκλέχθηκε ο Βασίλειος Χριστόπουλος. Σε σχετικό έγγραφο – αναφορά προς την Υπερτάτη Διοίκηση μεταξύ άλλων υπογράφουν πολίτες από τα χωριά «Μπεντένι» και «Καντήλα».

            Ακολουθεί το περιεχόμενο του εγγράφου.

«                   Υπερτάτη Διοίκησις

Κατά την απόφασιν της επιτροπής έπετο δια να εκδοθή προσταγή σας περί νέας εκλογής παραστάτου της επαρχίας, αλλ’ επειδή εκ των φροντίδων σας μέχρι τούδε αναβάλλετε, το δε δικαίωμα της εκλογής επειδή είναι εδικόν μας χρέος, και μη ανεχόμενοι ενώ η επαρχία μας είναι εις το κέντρον της Διοικήσεως να υστερήται παραστάτου νομίμου και αδικούμενοι μεγάλως του να εισέρχεται ως τοιούτος ο Γεώργιος Μπάρμπογλους, ο παρανόμως ψηφισθείς, και παρά του οποίου ούτε είχαμεν ούτε έχομεν ευχαρίστησιν, την σήμερον κοινή ημών γνώμη εψηφίσαμεν νόμιμον παραστάτην της επαρχίας μας τον φιλογενέστατον κύριον Βασίλειον Χριστόπουλον δώσαντες εις χείρας του το αναγκαίον έγγραφον και παρακαλούμεν να τον αποδεχθήτε ως νόμιμον ημών παραστάτην, αποβάλλοντες τον παρανόμως εκλεχθέντα Γεώργιον Μπάρμπογλουν και μηδόλου στεργόμενον».

            Από το χωριό «Μπεντένι» υπογράφουν το έγγραφο οι Σωτήρος Κουτζός, Βασίλης, Θανάσης Μαζωμένος, Παναγιώτης Μαζωμένος, Παναγιωτέλο, Σίδερη Λάγγα, Κάκης, Πουρλογιάννης, Παπα-Γιάννης, Ζαχαριάς και Παναγιώτης Ψιροφόνη.

            Από το χωριό «Καντήλα» υπογράφουν οι Αναγνώστης Παπαμανωλόπουλος, Δημήτρης Καρζής, Αναγνώστης Μερκούρης, Παπα-Σακελλάρης (ηγούμενος του μοναστηριού), Παπα-Σπύρος, Παπα-Κωνσταντής, Παπα-Δημήτρης, Παπα-Βασίλης, Βασίλης Βλάχος, Χρίστος Πρεβεζιάνος, Μανωλιός, Νικόλας Μανωλιός, Θανάση Ξερογιάννης, Νικόλα Δρόσο, Στάθης του Παπά, Χαράλαμπος του Χοντρού, Δημήτρης Τεληγιάννης, Σταύρο του Νικόλα, Ράλλης του Χοντρού, Παναγιώτης Κοκκορέλης, Αντριανός Κοκκορέλης, Αγγελή Τεληγιάννης, Αναστάσης Τεληγιάννης, Βασίλης Τεληγιάννης, Κωνσταντής Μπουργιάννη, Νικόλας του Σπυρογιάννη, Αγγελής Τσατσάς, Θανάσης Πετιμεζάς, Γιώργης του Σωτήρη, Γιώργης Μακαρούνης, Γιωργάκης του Γιώργου, Πατάλης Κωστατής, Χρίστος Λαρδίκος, Βασίλης του Παναγιώτης, Δημήτρης Πινιάρης, Χρίστος Τρέμπος, Δημήτρης Χαρίτος, Νικολός Ζυγούρης, Γιώργης Ζίμης, Χαραλάμιος, Δημήτρης Κοκκίνος, Αρβανίτης, Θανάσης της Γιώργαινας, Παναγιώτης Κατζούλης, Αναγνώστης Πουγιούκας, Βασίλης Μούργιελας, Θανάσης Μούργιελας, Μήτρος Μανιάτης, Πέτρος Μερκούρης, Παναγιώτης Κουνάδιος, Χαράλαμπος Καταλέστα, Θανάσης Καταλέσκας, Τουρίσκιας Δημήτρης, Γιάννος Μαθιός, Σπύρος Τάσης, Γιώργης Μητρέλος, Δοδωράτζης Κλ(α)πατζιώτης (?), Στάθης του Χρόνη, Κώστας Πελεσιώτης, Γιώργης Ταμόκας, Κορδιοφούτος Δημήτρης και Αναστάσης Πρίτζας.

[Πηγή: Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας 1821 – 1832, Λυτά έγγραφα Α΄ και  Β΄ Βουλευτικής περιόδου, τόμος πρώτος (Γερουσίαι – Άρειος Πάγος – Βουλευτικόν), Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα, 2001].

[*]. Έχει δημοσιευθεί στην τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου των εν Αθήναις και απανταχού Κανδυλιωτών Αρκαδίας "Η Πρόοδος", εφημ. Τα Κανδυλιώτικα, αριθ. 121, Οκτώμβριος - Δεκέμβριος 2023.


                                   Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης

                                 *Ιστορικός - συγγραφέας

τηλ. 6945 83  20 94,   email kostassxoinos@yahoo.com