Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΚΑΤΟΧΙΚΑ - περιοχή Βόχας Κορινθίας

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΧΑΣ

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ζημιές που προξένησαν οι Ιταλοί στα σχολικά κτίρια και στα σχολικά έπιπλα.

Πίνακας 1

Ειδικότερα, για τα χωριά της Βόχας οι ζημιές παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.


ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Στις εκθέσεις των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης Κορινθίας που διενεργήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 1945 πληροφορούμαστε ότι στο Ζευγολατειό το δημοτικό σχολείο υπέστη αρκετές φθορές, ιδιαίτερα στους υαλοπίνακες (παράθυρα με τζάμια του κτιρίου), ενώ τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και οι μαθητές κάθονταν επί ποικίλων καθισμάτων τα οποία τα έφερναν απο τα σπίτια τους. Επίσης κατεστράφηκαν πλήρως τα όργανα πειραματικής φυσικής και χημείας που υπήρχαν, όπως και πολλά απο τα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης. 
Στο Βοχαϊκό το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές. Τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και αυτά που είχαν απομείνει επαρκούσαν για τους μισούς μαθητές. Εκτός των θρανίων, δεν είχε απομείνει στο σχολείο άλλο αντικείμενο.
Στο Βραχάτι το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές, μεγάλο μέρος των θρανίων καταστράφηκε και όσα απέμειναν κάλυπταν τους μισούς μαθητές, ενώ καταστράφηκαν και τα περισσότερα όργανα φυσικής πειραματικής και χημείας όπως το ίδιο συνέβη και με τα περισσότερα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης.
Στο Βέλο το σχολικό κτίριο υπέστη αρκετές φθορές, γύρω στα 60 θρανία δίεδρα καταστράφηκαν. Αυτά που απέμειναν επαρκούν για τους μαθητές. Διασώθηκαν και λίγα διδακτικά όργανα.
Στη Νεράντζα το σχολικό κτίριο είχε υποστεί μικρές φθορές. Είχε επάρκεια θρανίων αλλά όλα τα διδακτικά μέσα είχαν καταστραφεί πλήρως.

Πηγή: Γενικά Αρχεία Κράτους περιφερειακής ενότητας Κορινθίας


[*]. Έρευνα - επιμέλεια - συγγραφή
Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης

Ιστορικός - συγγραφέας
Τηλ. 6945 83 20 94


Ίδρυση αεροδρομίου στο Βέλλο Κορινθίας

Αρχές δεκαετίας 1930 είχε εξετασθεί η ίδρυση αεροδρομίου στην περιοχή του Περιγιαλίου. Λόγω όμως της υπερβολικής τιμής που ζήτησαν τότε οι κάτοικοι για να πωλήσουν τα κτήματά τους, η ίδρυση του αεροδρομίου στο χωριό Περιγιάλι ματαιώθηκε. Στη συνέχεια ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης της κοινής χορτονομής ιδιοκτησίας Βέλλου Κορινθίας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και με σχετικό υπόμνημα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο έκαναν μια συγκεκριμένη πρόταση όπως αυτή παρουσιάζεται στο σχετικό ακόλουθο έγγραφο, προκειμένου να ιδρυθεί το αεροδρόμιο στο Βέλλο.

Το υπόμνημα στάλθηκε από το Βέλλο στις 3 Ιανουαρίου του έτους 1932 και φέρει τις υπογραφές της Επιτροπής Α.Σ.Δ.Κ.Χ (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Κοινής Χορτονομής) Ιδιοκτησίας Βέλλου. Ειδικότερα, υπογράφουν οι Παν. Ν. Μασούρης (Πρόεδρος) και ως μέλη οι Θεοδ. Α. Ράπτης, Τρυφ. Δ. Ράπτης, Ευαγ. Χρυσικόπουλος, Ανδρ. Κανελλόπουλος.

Τελικά, μετά το Περιγιάλι ούτε η περίπτωση του Βέλλου προχώρησε και το αεροδρόμιο ιδρύθηκε στο Λέχαιο.


[*]. Έρευνα - επιμέλεια - συγγραφή
Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης
Ιστορικός - συγγραφέας
Τηλ. 6945 83 20 94