Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΒΟΧΑ (Γερμανοί - Ιταλοί)

          
             ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΟΧΑΣ: Κατοχή Γερμανών ναζιστών και Ιταλών φασιστών 

      Στην ιστορική αυτή ενότητα του ιστολογίου μου θα καταχωρούνται τα στοιχεία εκείνα που αφορούν την περιοχή της Βόχας κατά την δύσκολη περίοδο της Κατοχής των Γερμανών Ναζιστών 1941 - 1945.
         
                                 Βέλο - περίοδος Κατοχής (Αρχείο Ανδρέα Καραμαλίκη).
 Στην φωτογραφία είναι η πλατεία Ελευθερίας στο πάνω Βέλο κατά την περίοδο της Κατοχής. Ο εικονιζόμενος είναι πιθανόν Γερμανός Αξιωματικός. Διακρίνεται το μνημείο των Ηρώων.         
Γερμανικό φυλάκιο στον Άσσο Κορινθίας / Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη.

         Στην φωτογραφία  απεικονίζεται ένα κυκλικό κτίσμα, κατασκευασμένο από τσιμέντο, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως φυλάκιο - σκοπιά από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την περίοδο της Κατοχής. Υπήρχαν στα οδοφράγματα που στήνονταν συνήθως σε διάφορα επιλεγμένα σημεία των χωριών, κυρίως σε κεντρικούς δρόμους, για τον έλεγχο της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Τα εν λόγω φυλάκια χρησιμοποιούνταν ως σκοπιές. Είχαν δηλαδή σκοπούς - φρουρούς. Στη φωτογραφία στη μέση του εικονιζόμενου αυτού κτίσματος διακρίνεται μία μικρή οριζόντια εγκοπή - άνοιγμα. Αυτή εξυπηρετούσε οπτικά τους σκοπούς και χρησίμευε για την τοποθέτηση των όπλων τους. Η συγκεκριμένη κατασκευή από την πίσω πλευρά έχει είσοδο. Το μέγεθός της εσωτερικά χωρά 2 - 3 άτομα. Τέτοια κτίσματα είχαν τοποθετηθεί σε πολλά χωριά της Βόχας κατά την Γερμανική κατοχή. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν. Διασώζεται όμως μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο κτίσμα επί του δρόμου των Μεσογείων, στον Πάνω Άσσο.


[*]. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος *Ιστορικός - συγγραφέας, Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος, υποψήφιος διδάκτωρ  (επικοινωνία: email. korinthios13@yahoo.gr, τηλ. 6945832094)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου