Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ


 « Ελεύθεροι Πολιορκημένοι »
Είναι γεγονός ότι ζούμε πλέον στιγμές αποκαλυπτικές. Κανένας μας δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις εκτεταμένων περιορισμών κυκλοφορίας κινήσεων. Περιορισμό της ατομικής μας ελευθερίας για χάρη μιας γενικότερης ασφάλειας και υγείας που φαίνεται να απειλείται σήμερα από έναν Κορωναϊό.
Δεν μπορεί κάποιος σήμερα να είναι πλέον και ασφαλής και ελεύθερος, διότι όταν ενισχύεται η ασφάλεια στον αντίποδα μειώνονται οι ελευθερίες. Εάν θέλεις περισσότερη ασφάλεια, θα πρέπει να αναγκαστείς να δώσεις ένα ορισμένο ποσοστό ελευθερίας. Εάν όμως θέλεις περισσότερη ελευθερία, θα πρέπει να εγκαταλείψεις την ασφάλεια.
Τι είναι όμως η Ελευθερία???

Είναι η κατάσταση ή η αρετή του ανθρώπου να καθορίζει ο ίδιος την ζωή του χωρίς να εξαναγκάζεται, να ελέγχεται, να παρακολουθείται, να φακελώνεται, να τσιπάρεται ή να καθοδηγείται από την αυθαίρετη βούληση όλων εκείνων που ασκούν την πολιτική εξουσία. Μια πολιτική εξουσία που έχει πλέον παγκοσμιοποιηθεί.
Σήμερα ο Κορωναϊός αντιμάχεται αυτή την ελευθερία. Δεν είναι απλά ένας επικίνδυνος ιός που απειλεί την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια, αλλά απειλεί πολλά περισσότερα. Μπορεί να είναι μια πραγματικότητα σκληρή, δύσκολη και πρωτόγνωρη, όμως κάποιοι προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν και να το χρησιμοποιήσουν ως άρμα για να φέρουν στην επιφάνεια και την επικαιρότητα σχεδιασμούς καταρτισμένους, οργανωμένους και έτοιμους από καιρό. Για να εφαρμοσθούν αυτά τα σχέδια πρέπει να υπάρξουν όμως και οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Με πρόσχημα την καταπολέμηση της διάδοσης του ιού, οι άνθρωποι κλείνονται παρά τη θέλησή τους στα σπίτια τους, περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, ελέγχονται και λογοδοτούν προς την κεντρική εξουσία και τα όργανα αυτής, οι ιεροί ναοί και οι εκκλησίες κλείνουν, οι καμπάνες σιγούν, οι ποιμένες – κληρικοί εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων, τα ήθη και τα έθιμα μπαίνουν σιγά σιγά στο περιθώριο. Μια Νέα Τάξη Πραγμάτων προβάλει στον ορίζοντα. Μια Νέα Εποχή παρακολούθησης, όπου το Κράτος θα γνωρίζει τους πολίτες του καλύτερα και κατά συνέπεια θα μπορεί εύκολα να τους χειραγωγεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Θα περίμενε κανείς ότι όλοι θα εργάζονταν προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του Κορωναϊού ή των επόμενων Κορωναϊών με την ανακάλυψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό γίνεται βέβαια και απαιτεί το χρόνο του. Όμως παράλληλα βλέπουμε και άλλα «περίεργα», όπως το προβαλλόμενο ως αναγκαιότητα ηλεκτρονικό τσιπάρισμα – φακέλωμα του ανθρώπου. Αρκετοί είναι αυτοί που το τελευταίο χρονικό διάστημα ομιλούν ανοιχτά για τοποθέτηση στον άνθρωπο «έξυπνης» τεχνολογίας – τσιπάκι κάτω από το δέρμα, όπως ο Μπίλ Γκέιτς, ο Ροκφέλερ, ο Κίσσινγκερ, ο δικός μας Ευάγγελος Βενιζέλος κ.α.
Ποιές ανάγκες άραγε και ποιους στόχους ή σκοπούς εξυπηρετεί αυτό το προωθούμενο ηλεκτρονικό τσιπάρισμα – φακέλωμα της ανθρωπότητας??? Ο νοών νοείτω.
Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις και τους σχεδιασμούς μία μόνο μπορεί να είναι η απάντηση: ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΠΙΣΤΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Μεγάλη και σπουδαία λέξη η Αντίσταση, αλλά και διαχρονική. Αντίσταση μόνο οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, διότι όλοι εμείς έχουμε δύο βασικά συστατικά.  Ύλη και Πνεύμα. Το σώμα μας το προσέχουμε και το φροντίζουμε για να υπάρχουμε, και το Πνεύμα μας για να δημιουργούμε. Χάρη στους πνευματικούς ανθρώπους γεννήθηκαν οι επιστήμες, η φιλοσοφία, οι Τέχνες. Σήμερα αργά, σταθερά αλλά και αμετάκλητα αποδομείται όλο αυτό, επειδή κάποιοι επιζητούν να σταματήσει η ανθρωπότητα να σκέπτεται, να συλλογίζεται, να προβληματίζεται. Θέλουν να χαθεί η λογική. Γι’ αυτό το λόγο και επαναφέρουν την ανάγκη της Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Ομολογούν άπαντες ,δηλαδή οι Εθνικές Κυβερνήσεις κ.α., ότι απέτυχαν???
Οι λαοί έχουν ιδιαιτερότητες και πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι να επιλέγουν αυτό που εκείνοι θέλουν.
Με τιμή,

Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης

* Ιστορικός – συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου