Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΠΕΤΡΟΣ Κ. ΤΣΙΟΥΓΚΟΣ, Δύο κεριά αναμμένα: Επιείκεια - Ευμενίδες - Λιμοχώρι - Ελληνοχώρι

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ
ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πέτρος Κ. Τσιούγκος, Δύο κεριά αναμμένα: Επιείκεια – Ευμενίδες – Λιμοχώρι – Ελληνοχώρι,
Από αυτά που διάβασα, άκουσα και έζησα.
[Προλεγόμενα – επιμέλεια Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης]
Εκδόσεις Καταγράμμα, Ελληνοχώρι 2021
ISBN: 978 – 960 – 9407 – 68 – 7

«Αν δεν γράφω είναι σαν να μην υπήρξα ποτέ!
Αν δεν διαβάζω, είναι σαν να μην ζω!»
Πέτρος Κ. Τσιούγκος

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε το βιβλίο αυτό. Είναι το τελευταίο έργο του Πέτρου Τσιούγκου, το χειρόγραφο του οποίου μου χορήγησε και εμπιστεύθηκε να συγγράψω, να συμπληρώσω, να επιμεληθώ και να εκδόσω. Το παρόν έργο είναι μια προσφορά προς τους απανταχού Ελληνοχωρίτες αλλά και προς όλους τους Βοχαϊτες που διάβασαν, άκουσαν και έζησαν τον Πέτρο Κ. Τσιούγκο.
Ο Πέτρος ήταν ένας ακούραστος εργάτης που διψούσε για γνώση και ζωή, ένας αυτοδίδακτος ερευνητής που αγαπούσε τον Τόπο του, με ήθος και ευγένεια ψυχής, με πατριωτικά αισθήματα, με βαθιά πίστη στο Θεό.
Ο τίτλος της παρούσας έκδοσης «Δύο κεριά αναμμένα» φανερώνει ότι διακαής πόθος του ήταν να ερευνήσει και να καταγράψει συστηματικά την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Ελληνοχωρίου. Κι αυτό το έκανε για να διασώσει τις μνήμες και τις παραδόσεις, ώστε να μάθουν οι νέες γενεές την ιστορική και πολιτιστική πορεία του Ελληνοχωρίου στο πέρασμα των χρόνων. Να γνωρίσουν οι σύγχρονοι αλλά και οι επόμενοι τις ρίζες των προγόνων τους και να διδαχθούν από τα έργα αυτών.
Ο Πέτρος είναι ένα υγιές πρότυπο προς μίμηση που μας διδάσκει τη δύναμη της θέλησης του ανθρώπου να γίνει καλύτερος. Να αυτοβελτιώνεται. Να προοδεύει. Μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Και αυτός δεν είναι άλλος από το μονοπάτι της Αρετής που μπορεί να είναι γεμάτο εμπόδια και δυσκολίες, αλλά με αγώνα, ήθος, επιμονή και υπομονή έρχεται στο τέλος η δικαίωση και η ηθική επιβράβευση.
Στον επίλογο του βιβλίου σελίδα 104 ο Πέτρος Τσιούγκος μας νουθετεί, δίνοντάς μας μια τελευταία ευχή πριν φύγει απο κοντά μας: «Ο Ιερός Χρυσόστομος παρατηρεί ότι εάν εκτελούμε πάρα πολλά έργα και απουσιάζει η ταπεινοφροσύνη, τότε όλα είναι ακάθαρτα, βέβηλα και σιχαμερά. Αγαπητοί μου αναγνώστες. Δεν περνούν τα χρόνια. Εμείς περνούμε από τη ζωή και φεύγουμε. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε πως περνάμε. Όχι πως περνούσαμε μέχρι σήμερα, αλλά όπως πρέπει να περνούμε, για να καταφέρουμε και εμείς να λάβουμε μια θέση στην ανέσπερη ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ. Αμήν».
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου