Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Συνοπτικός πίνακας των εκστρατειών του Μεγ. Αλεξάνδρου.

Ο Γερμανός ιστορικός, πολιτικός και καθηγητής Πανεπιστημίου Johann Gustav Droysen (1808 - 1884) συνέγραψε το σπουδαιότατο έργο "Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Το έργο αυτό επανεκδόθηκε στην Ελλάδα απο τις εκδόσεις της εφημερίδος "Ελευθεροτυπίας" το έτος 1993. Την επανέκδοση έκανε ο Ρένος Ηρακλή Αποστολίδης και περιλάμβανε μετάφραση, εισαγωγή και σχόλια του ιδίου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έκδοση κριτική, συμπληρωμένη και ενημερωμένη υποσημειωματικά με τα εγκυρότερα πορίσματα των νεώτερων ιστορικών αρχαιολογικών φιλολογικών κ.α ερευνών, αυτών τουλάχιστον που είχαν καταγραφεί και δημοσιευθεί μέχρι το έτος 1993.
Θα πρέπει να αναφερθεί και να τονισθεί ιδιαιτέρως ότι ο Droysen μέσα από τη συστηματική μελέτη του είδε ότι η ελληνιστική εποχή δηλαδή η χρονική περίοδος που ξεκινά με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου  προς Βορρά, Νότο και Ανατολή, και επεκτείνεται καλύπτοντας τα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων, δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια περίοδος παρακμής. Αντίθετα, ήταν μια περίοδος παγκοσμιοποίησης που επέτρεπε στον κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως της καταγωγής του να ομιλεί, να συμπεριφέρεται, να πράττει και να ζει σαν Έλληνας.
Καλό θα είναι εκεί στο ελληνικό υπουργείο επί των εξωτερικών υποθέσεων να το προμηθευτούν, εάν δεν το έχουν, και να το διαβάσουν. Επίσης να το δωρίσουν στον κ. Νίμιτς, στους φίλους μας και γείτονες Σκοπιανούς, αλλά και σε όλες εκείνες τις χώρες που βιαστικά και επιπόλαια έχουν αναγνωρίσει ήδη τα Σκόπια ως Μακεδονία.
Απόσπασμα του προαναφερόμενου χάρτη (1) / Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη.
Ολόκληρος ο χάρτης των εκστρατειών του Μ. Αλεξάνδρου / Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη.
Απόσπασμα του προαναφερόμενου χάρτη (2) / Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη.
Στον χάρτη βλέπουμε να αναγράφεται στη σημερινή περιοχή που καλύπτει το κράτος της FYROM, η ονομασία "Παιονία (βόρεια και νότια)" την οποία επικαλείται εύστοχα, ορθά και επιστημονικά ο φίλος καθηγητής Στέφανος Μίλλερ στη δημοσιευθείσα σχετική επιστολή του. Λίγο βορειότερα αυτής, η Δαρδανία. Επομένως οι πρόγονοι των Σλάβων Σκοπιανών στην περιοχή είναι οι Παίονες και οι Δαρδανοί (αν και αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Σλάβους). Η Μακεδονία από τα χρόνια ήδη του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρισκόταν εξ ολοκλήρου εντός της σύγχρονης Ελλάδος. Το σημερινό κράτος των Σκοπίων τότε αποτελούσε κτήση - κατάκτηση προσαρτημένη στο ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας.

επιμέλεια - συγγραφή: Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος *Ιστορικός - συγγραφέας, Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος, υποψήφιος διδάκτωρ  (επικοινωνία: email. korinthios13@yahoo.gr, τηλ. 6945832094)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου