Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΣΚΟΠΙΑ: Η Απογραφή του έτους 1921 στο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων


ΣΚΟΠΙΑ: Απογραφή 1921 Βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων

Εξώφυλλο Απογραφής
      Στην ανάρτηση αυτή δημοσιεύονται στοιχεία και πίνακες από την Απογραφή Πληθυσμού που έγινε κατά το έτος 1921 στο τότε Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Στο Βασίλειο αυτό υπάγονταν και η περιοχή που καλύπτει σήμερα το κράτος των Σκοπίων. Η επίσημη ονομασία του Βασιλείου ήταν "Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων" το οποίο στη συνέχεια έγινε η μεγάλη και ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Στην Απογραφή αυτή που έχει έκταση 475 σελίδες, όπως θα δούμε, δεν γίνεται καμία αναφορά για "Μακεδόνες" και "Μακεδονική γλώσσα".

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Περί του Ελληνισμού των αρχαίων Μακεδόνων

Περί του Ελληνισμού των αρχαίων Μακεδόνων

   Στην ανάρτηση αυτή δημοσιεύεται ένα σπουδαίο σύγγραμμα του Καθηγητή Πανεπιστημίου Γεωργίου Ν. Χατζιδάκι με τίτλο "Περί του Ελληνισμού των αρχαίων Μακεδόνων" που εκδόθηκε στην Αθήνα το έτος 1896 από την "Εταιρεία ο Ελληνισμός" (ISBN: 960-258-025-9).
 Ο Γεώργιος Ν. Χατζιδάκις (1848 - 1941) δεν ήταν απλά ένας Καθηγητής Γλωσσολογίας σε κάποιο Πανεπιστήμιο, αλλά ο κορυφαίος Έλληνας Γλωσσολόγος. Υπήρξε ο πατέρας και ιδρυτής της επιστήμης της Γλωσσολογίας στην Ελλάδα.Το έτος 1885 ανακηρύχτηκε έκτακτος καθηγητής και το έτος 1890 τακτικός καθηγητής της νεοσύστατης τότε έδρας της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέση στην οποία υπηρέτησε για 33 χρόνια, μέχρι το έτος 1923. Το έτος 1926 ανακηρύχτηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και εξελέγη πρύτανης και πρώτος καθηγητής της έδρας Γλωσσολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε για δύο χρόνια. Το έτος 1927 ανακηρύχτηκε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Το τεράστιο επιστημονικό του έργο ανέρχεται σε 650 δημοσιεύματα σε διάφορα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
     Το έτος 1896 στη Μακεδονία είχε σημειωθεί μια εντονότατη ανθελληνική προπαγάνδα από τον στρατάρχη Τίτο που προωθούσε τη θεωρία του Πανσλαυισμού, κατά την οποία οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες αλλά Ιλλυριοί. Επομένως, με βάση τη θεωρία αυτή του Πανσλαυισμού η Ελλάδα ουδέποτε είχε δικαιώματα επί της Μακεδονίας και του ονόματος αυτής. Η θεωρία του Πανσλαυισμού είχε πρωτοπαρουσιαστεί αρκετά χρόνια νωρίτερα το έτος 1825 από τον Γερμανό Φιλόλογο K. O. Muller. Τον Muller αντέκρουσε πρώτος ο Γερμανός ιστορικός Otto Abel με το σπουδαίο έργο του "Makedonien vor Konig Philipp" που εκδόθηκε το έτος 1847. Το έργο αυτό μεταφράστηκε στην Ελληνική γλώσσα και εκδόθηκε από τον διαπρεπή εκπαιδευτικό και συγγραφέα πολλών περί Μακεδονίας έργων Μ. Δήμιτσα το έτος 1860 και επανεκδόθηκε το έτος 1994 υπό τον Β. Ρηγόπουλο.

ΖΕΥΓΟΛΑΤΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - Το Μαντήλι της Νεράϊδας (λαογραφικά)


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ 
ΖΕΥΓΟΛΑΤΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
"Το Μαντήλι της Νεράϊδας"
(* έχει δημοσιευθεί 
στην εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ" των Αθηνών
 την 5η Φεβρουαρίου του έτους 1912)

           Κατά τον δημοσιογράφο – ανταποκριτή – αρθρογράφο της εφημερίδας που υπογράφει με το καλλιτεχνικό όνομα «Έσπερος» πρόκειται για μια αληθινή διήγηση - ιστορία. Προέτρεπε μάλιστα τότε τους δύσπιστους να επισκεφθούν το Ζευγολατειό Κορινθίας και να ρωτήσουν όποιον ήθελαν για να τους πεί την ακόλουθη ιστορία για τον Κωνσταντή, το υιό του γέρο Γκέκου. Η φράση του δημοσιογράφου «…ζητήσατε από οιονδήποτε να σας ειπή την ιστορίαν… δείχνει ότι η ιστορία αυτή ήταν ιδιαίτερα γνωστή στους κατοίκους τότε του Ζευγολατειού.
            Και η διήγηση είναι η εξής:

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

ΖΕΥΓΟΛΑΤΕΙΟ: Επιλεγμένη Πινακοθήκη


ΖΕΥΓΟΛΑΤΕΙΟ - επιλεγμένη Πινακοθήκη 
 
Έργα Θανάση Γεωργίου
 
Ζευγολατειό Κορινθίας, σύγχρονη ζωγραφική απεικόνιση. Φαίνεται ανάμεσα σε άλλα το παλαιό ιστορικό ρολόϊ, δωρεά της αείμνηστης Ασημούλας Βουδούρη,  που κοσμεί τη στέγη του Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατείου.Ο πίνακας έχει φιλοτεχνηθεί από τον Θανάση Γεωργίου στην βεράντα της οικίας του / (Έργο Θανάση Γεωργίου). 

Ο ζωγράφος Παύλος Σπανός [ έργο Θανάση Γεωργίου]
 
Οι εικονιζόμενοι είναι απο αριστερά προς τα δεξιά Κωνσταντίνος Βελέντζας, Αλέκος Ξενόπουλος, Τάκης Μπάρτζης (Σδράλας), Ρίσκας Αργύρης και Κουρής Γεώργιος [ έργο Θανάση Γεωργίου]
Ρέμα πασιάκου. Διακρίνεται το παλαιό εγκαταλελειμμένο καλύβι του μπαρμπα Ηλία Καλλίρη          [έργο Θανάση Γεωργίου]
Ο παλαιός θερινός κινηματογράφος του μπούφαλου (Καλλίρη). Διακρίνεται ο μικρός χώρος των εισιτηρίων όπου βρισκόταν και η είσοδος. Αριστερά υπάρχει το παλαιό πέτρινο δημοτικό σχολείο Ζευγολατειού [έργο Θανάση Γεωργίου].
 
Γάμος στο Ζευγολατειό [ έργο Θανάση Γεωργίου]
 
Όρος Φουκάς(873 μ υψόμετρο) [ έργο Θανάση Γεωργίου]

[ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος
*Ιστορικός-συγγραφέας,Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος - Μουσειολόγος, 
υποψήφιος διδάκτωρ

 (επικοινωνία: email. kostassxoinos@yahoo.gr, τηλ. 6945 83 20 94)