Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χάρτης Γιώργου Ρωμανού

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 1237 μ.Χ



    Ο χάρτης αυτός είναι Βενετσιάνικος και συντάχθηκε κατά το έτος 1237 μ.Χ, δηλαδή 600 χρόνια μετά την εγκατάσταση των Σλάβων στην περιοχή των κεντρικών Βαλκανίων. Ως γνωστό από τον 7ο μ.Χ αιώνα εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία Σλαβικά φύλα. Στη συνέχεια από τον 9ο μέχρι τον 15ο αιώνα μ.Χ η Μακεδονία γνώρισε την επικυριαρχία των Βυζαντινών, των Βουλγάρων (Συμεών και Σαμουήλ), των Λατίνων (βλέπε Λατινικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης του Βονιφάτιου Μομφερατικού το 1204 μ.Χ), των Σέρβων (Στέφανος Δουσάν), της αυτοκρατορίας της Νίκαιας, των Βυζαντινών εκ νέου και των Οθωμανών. Οι Σλάβοι εκχριστιανίστηκαν από τους Έλληνες ιερομονάχους Κύριλλο και Μεθόδιο, και ενσωματώθηκαν αρχικά στην βυζαντινή σφαίρα επιρροής. 
     Στον Βενετσιάνικο χάρτη του έτους 1237 αποτυπώνονται ονόματα πόλεων και περιοχών - εδαφών. Διαβάζουμε "Μακεδονία", πιό πάνω "Πελαγονία", πιό πάνω "Παιονία" και βορειότερα της Παιονίας το "Δαρδανία" στην περιοχή της οποίας σήμερα υπάρχει και η πρωτεύουσα του κράτους Π.Γ.Δ.Μ (Σκόπια). Επί του χάρτου αυτού ο κ. Γιώργος Ρωμανός έκανε την ανάλογη αναγκαία επεξεργασία και τοποθέτησε σε άσπρο πλαίσιο το σημερινό κράτος Π.Γ.Δ.Μ (Σκόπια). Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι το κράτος Π.Γ.Δ.Μ (Σκόπια) δεν έχει καμία σχέση με την Μακεδονία, αντίθετα συνδέεται ιστορικά με την "Δαρδανία", την "Παιονία" και την "Πελαγονία".
      Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι Παίονες υποτάχθηκαν στον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά το έτος 358 π.Χ. Δεν ήταν όμως Μακεδόνες και δεν ζούσαν στην Μακεδονία αλλά στην Παιονία, δηλαδή στα εδάφη - γαίες που αποτυπώνονται στο χάρτη. Οι Πελαγόνες από την άλλη ήταν ένα θρακικό φύλο που επίσης κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες, αλλά δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ιερά Μητρόπολη του κράτους των Σκοπίων λέγεται Μητρόπολη Πελαγονίας. Τέλος, για τους Δαρδανούς, τους κατοίκους της Δαρδανίας με την οποία συνδέεται ιστορικά η πόλη των Σκοπίων έχει διασωθεί ένα αρχαίο ρητό που αναφέρει: "Τρείς του βίου λέλουται, ώσπερ Δαρδανεύς".

[ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος
*Ιστορικός-συγγραφέας,Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος - Μουσειολόγος, 
υποψήφιος διδάκτωρ

 (επικοινωνία: email. korinthios13@yahoo.gr, τηλ. 6945832094)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου