Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Η ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΧΑ (ιστορικό αφιέρωμα)


Η ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΧΑ

Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι Ζευγολατιώτες που συγκρότησαν το εθελοντικό εκστρατευτικό σώμα το οποίο συμμετείχε στον ατυχή πόλεμο του έτους 1897 στην Κρήτη εναντίον των Οθωμανών Τούρκων για την απελευθέρωση της μαρτυρικής νήσου. Στη μέση της φωτογραφίας στέκεται όρθιος ο Παναγιώτης Βουδούρης και τριγύρω του καθιστοί οι υπόλοιποι συγχωριανοί του Ζευγολατιώτες που τον ακολούθησαν, οι οποίοι ήταν γόνοι έγκριτων οικογενειών. Στα αριστερά του κάθεται ο Αυγερινός (?), στα δεξιά του οι Μπάρτζης (?) και Πιτσούνης (?). Ακριβώς από πίσω από τον Π. Βουδούρη και δεξιά στέκεται ο Ρίσκας (?). Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά δημοσιεύματα των μεγάλων εφημερίδων των Αθηνών εκείνης της εποχής "ΕΜΠΡΟΣ" και "ΤΟ ΑΣΤΥ".     
                           



Φωτ. 3 Δημήτρης Παπαλέκας του Κωνσταντίνου (Αρχείο Κώστα Παπαλέκα - οδοντιάτρου).
Ο εικονιζόμενος  +Δημήτρης Παπαλέκας του Κωνσταντίνου εκ Ζευγολατείου υπηρέτησε κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους των ετών 1912 και 1913 στην 1η Πυρβολαρχία του 3ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού. Όπως μας πληροφορεί η ημερήσια διαταγή της εν λόγω πυρβολαρχίας της 26ης Ιουλίου του έτους 1913 ο συμπατριώτης μας Δημήτρης ανάμεσα σε πολλά άλλα πολέμησε στην μάχη του Σαρανταπόρου, στην μάχη των Γιαννιτσών, στους αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου, στον πόλεμο κατά των Βουλγάρων, στην μεγάλη μάχη του Κιλκίς, της Δοϊράνης, στα υψώματα της Στρωμνίτσας κ.α. Στη φωτογραφία απεικονίζεται με δύο στρατιωτικά μετάλλια - παράσημα. Ειδικότερα, στα αριστερά είναι ένα αναμνηστικό στρατιωτικό μετάλλιο και στα δεξιά ο πολεμικός σταυρός με τα οποία και παρασημοφορήθηκε μετά το πέρας των πολέμων.
                                                              
Φωτ. 4 Η ημερήσια διαταγή πυρβολαρχίας της 26ης Ιουλίου 1913 (Αρχείο Κώστα Παπαλέκα - οδοντιάτρου).
Φωτ. 5 Χειρόγραφο αναμνηστικό ευχαριστήριο του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄.
Φωτ. 6 Οθωμανική ξιφολόγχη μετά της δερμάτινης θήκης της. Στην λεπίδα του σπαθιού, κοντά στη λαβή, υπάρχουν χαραγμένα η ημισέληνος και ένα στοιχείο οθωμανικής γραφής. Πρόκειται για λάφυρο από τους Βαλκανικούς Πολέμους που έφερε μαζί του ο αείμνηστος Δημήτρης Παπαλέκας κατά την επιστροφή αυτού στη γενετειρά του το Ζευγολατειό (Αρχείο Κώστα Παπαλέκα - οδοντιάτρου).
 Φωτ. 7  Ο παππούς Φάνης στον πόλεμο του 1940 στην Αλβανία έμπροσθεν του μεγάλου κανονιού (Αρχείο Φάνη Ρίσκα).
Φωτ. 8 Αρχείο Φάνη Ρίσκα.
Πρόκειται για το απολλυτήριο στρατού του Ρίσκα Σπυρίδωνος εκ Ζευγολατείου. Εκδόθηκε την 27η Σεπτεμβρίου του έτους 1897. Ο Σπυρίδων Ρίσκας υπηρέτησε ως εθελοντής στο 1ο Τάγμα Πεζικού, στον 2ο Λόχο. Συμμετείχε στις μάχες του Βελεστίνου, Δομοκού κ.α. Κατά την παραμονή του στο στράτευμα επέδειξε διαγωγή εξαίρετη.
Φωτ. 9 Αρχείο Φάνη Ρίσκα.
Πρόκειται για χειρόγραφο ευχαριστήριο σημείωμα του τότε διοικητού του στρατιώτη Ρίσκα Σπυρίδωνος που γράφτηκε στη δεύτερη σελίδα του απολυτηρίου του, στο οποίο τον αποκαλεί "φιλότιμο", "γενναίο" και "καλό" στρατιώτη.

                             ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ  ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ (1940 - 1941)
*Του οπλίτη - στρατιώτη Ιωάννη Γαλάνη




Αρχείο Δημήτρη (Τάκη) & Καίτης Γαλάνη.
Αρχείο Δημήτρη (Τάκη) & Καίτης Γαλάνη.

Αρχείο Δημήτρη (Τάκη) & Καίτης Γαλάνη.

Αρχείο Δημήτρη (Τάκη) & Καίτης Γαλάνη.


Αρχείο Δημήτρη (Τάκη) & Καίτης Γαλάνη.

Αρχείο Δημήτρη (Τάκη) & Καίτης Γαλάνη.
Φωτ. 10 Στη φωτογραφία εικονίζεται όρθιος, δεύτερος από αριστερά, ο Ζευγολατιώτης Μαρκόπουλος Δημήτριος σε αναμνηστική φωτογραφία από τη συμμετοχή του στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους των ετών 1912 και 1913 (Αρχείο Κικής Πανουτσοπούλου).
Φωτ. 11 Δίπλωμα χορήγησης αναμνηστικού στρατιωτικού μεταλλίου στον εκ Ζευγολατείου ορμώμενο Μαρκόπουλο Δημήτριο του Ανδρέα για τη συμμετοχή του στις μάχες κατά τους Βαλκανικούς πολέμους των ετών 1912 και 1913. Το δίπλωμα υπογράφει στο όνομα του Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου Α΄, ο τότε υπουργός επί των στρατιωτικών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος (Αρχείο Κικής Πανουτσοπούλου).
Φωτ. 12 Το αναμνηστικό στρατιωτικό μετάλλιο που χορηγήθηκε στον Ζευγολατιώτη Μαρκόπουλο Δημήτριο για τη συμμετοχή του στους Βαλκανικούς Πολέμους των ετών 1912 και 1913. Εικονίζεται ο ένδοξος βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος (Αρχείο Κικής Πανουτσοπούλου).    
Φωτ. 13 Ο εικονιζόμενος είναι ο Ανδρέας Καλλιανιώτης του Γεωργίου, γεννηθείς στο Ζευγολατιό Κορινθίας το έτος 1901. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως εύζωνας ώσπου τον βρήκε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919 - 1922, γνωστός ως "Μικρασιατική εκστρατεία". Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία υπηρετώντας στην 1η Μεραρχία των Θεσσαλών υπό την διοίκηση του υποστρατήγου Αθανασίου Φράγκου. Ο Αθανάσιος Φράγκος (1864 - 1923) υπήρξε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δέχθηκε τον κύριο όγκο της επίθεσης. Παρά ταύτα αντεπιτέθηκε και ανακατέλαβε τις περισσότερες θέσεις. Στη συνέχεια με την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου στην Μικρά Ασία υποχώρησε συντεταγμένα και επιτυχώς. Κατά την υποχώρηση αυτή του ελληνικού στρατού ο Ζευγολατιώτης Ανδρέας Καλλιανιώτης  του Γεωργίου τραυματίσθηκε στις επιχειρήσεις στα υψώματα ΕΫΔΕΤΖΙΚ "λαβών τυφλόν τραύμα δεξιού γλουτού" (Αρχείο Παναγιώτη Δημάκη - Καλλιανιώτη).

Φωτ. 14 Επίσημο έγγραφο της στρατολογικής υπηρεσίας του 12ου Συντάγματος Πεζικού με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 1922, στο οποίο πιστοποιείται ο τραυματισμός του στρατιώτη Ανδρέα Καλλιανιώτη του Γεωργίου την 4η Σεπτεμβρίου του έτους 1922 κατά τις επιχειρήσεις του ελληνικού εκστρατευτικού στρατιωτικού σώματος στην Μικρά Ασία (Αρχείο Παναγιώτη Δημάκη - Καλλιανιώτη).

Φωτ. 15 Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Γεώργιος Ρίσκας του Αθανασίου με το απολυτήριο του στρατού στο οποίο και αναγράφονται οι μάχες στις οποίες έλαβε μέρος.
 

 
Φωτ. 15 Στη φωτογραφία εικονίζεται ο στρατιώτης Σπυρόπουλος Όθων του Δημητρίου από την Πουλίτσα Κορινθίας [Αρχείον Ιατρού Ιωάννη Μπάρτζη].
 
Φωτ. 16 Δίπλωμα απονομής μεταλλίων στον στρατιώτη Σπυρόπουλο Όθωνα του Δημητρίου. Το ένα μετάλλιο είναι πολεμικός σταυρός ανδρείας και το άλλο μετάλλιο είναι αναμνηστικό επειδή συμμετείχε στην εκστρατεία κατά της Τουρκίας (1912 - 1913) λαμβάνοντας μέρος στις μάχες Ελασσώνας, Σαρανταπόρου και Γιαννιτσών, και λόγω της συμμετοχής αυτού κατά το έτος 1913 στην εκστρατεία εναντίον της Βουλγαρίας όπου έλαβε μέρος στις μάχες Κιλκίς - Λαχανά [Αρχείον Ιατρού Ιωάννη Μπάρτζη].
 

Φωτ. 17 Τα στρατιωτικά μετάλλια του Σπυρόπουλου Όθωνος του Δημητρίου [Αρχείον Ιατρού Ιωάννη Μπάρτζη].
 

Φωτ. 18  Στη φωτογραφία εικονίζεται ο εκ Ζευγολατίου στρατιώτης Ψυχογιός Ιωάννης του Γεωργίου [Αρχείον Αγγελικής Ψυχογιού].
 

Φωτ. 19 Στρατιωτικό μετάλλιο "Πολεμικός Σταυρός Ανδρείας" του Ψυχογιού Ιωάννη του Γεωργίου [Αρχείον Αγγελικής Ψυχογιού].



Φωτ. 20 Διακριτικά της στρατιωτικής στολής της εποχής εκείνης του στρατιώτη Ψυχογιού
Ιωάννη του Γεωργίου [Αρχείον Αγγελικής Ψυχογιού].


Φωτ. 21. Αναγράφει ημερομηνία 21.3.1921. Με μπλε βέλος επισημαίνεται ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος από το χωριό Βέλλο Κορινθίας. Είχε συμμετάσχει στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 - 1913). Αργότερα, πολέμησε στη  Μικρασιατική εκστρατεία κατά τη χρονική περίοδο 1919-1922 [Αρχείον Πόπης Σταθοπούλου]. 
 
Φωτ. 22. Παράσημο "Αργυρός Σταυρός Ανδρείας" με το οποίο τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος [Αρχείον Πόπης Σταθοπούλου].


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΥΓΓΡΑΦΗ
 
 
                     (email. kostassxoinos@yahoo.com, τηλ. 6945832094)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου