Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΖΕΥΓΟΛΑΤΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (παλαιές φωτογραφίες)



ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ: Ο τόπος μας μέσα από  φωτογραφίες της εποχής.

Φωτ. 1 Αεροφωτογραφία του Ζευγολατείου. Στην φωτογραφία έχει γίνει λήψη ενός αρκετά μεγάλου τμήματος του κεντρικού οικιστικού πυρήνα του χωριού, τουλάχιστον έτσι όπως ήταν αυτό διαμορφωμένο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τις αρχές περίπου της δεκαετίας του 1980. Μπορούμε να διακρίνουμε αρκετά κτίρια, οικίες, δρόμους, οικόπεδα και να τα αντιπαραβάλλουμε με το σήμερα. Πάνω αριστερά στη γωνία της φωτογραφίας στο κενό που φαίνεται είναι ο χώρος που σήμερα υπάρχει η κυκλική πλατεία έμπροσθεν του πολυκαταστήματος "ΣΠΑΚ". Στη συνέχεια στο οικόπεδο που ακολουθεί που έχει το σχήμα ενός μεγάλου ισόπλευρου τριγώνου διακρίνουμε την οικία Γλάρου που σήμερα δεν υπάρχει διότι στη θέση της κτίστηκε το κτίριο που σήμερα στεγάζει το "ΣΠΑΚ", πιό κάτω η οικία του Ιατρού Παπαγκίκα και μετά οικόπεδα. Απο δεξιά της φωτογραφίας μπορούμε να διακρίνουμε το νεοκλασσικό κτίριο που διατηρείται μέχρι σήμερα της οικίας του Ιατρού και Βουλευτού ΑργολιδοΚορινθίας Δημητρίου Ζούβα, δίπλα αυτής την οικία του Σπύρου Κοκκώνη, που δώρισε στην κοινότητα Ζευγολατείου και στεγάστηκε για χρόνια η κοινότητα του χωριού και η έδρα του σημερινού μας δήμου. Φθάνοντας στην αγορά διακρίνουμε την οικία Βουδούρη, απέναντι το διώροφο στολίδι το Παντοπωλείο του Μιχαλάκη Αμπατζή. Ανηφορίζοντας βλέπουμε το νέο δημοτικό σχολείο Ζευγολατείου (σημερινό) και ακριβώς απο κάτω τα αλώνια που υπήρχαν, στη θέση των οποίων αργότερα κατασκευάστηκε η σημερινή πλατεία Παπακωνσταντίνου (Ηρώο). Στο κάτω μέρος το διώροφο κτίριο του Σχοινοχωρίτη, στο ισόγειο του οποίου λειτούργησε η "ΕΡΑΤΩ". Και πολλά πολλά άλλα... (Αρχείο Νίκου Σπούνια).

Φωτ. 2 Ο σημερινός πεζόδρομος κατά τη χρονική περίοδο 1955 - 1960 (Αρχείο Σωτήρη Καραμπέτσου - συμβολαιογράφου).
    Ο δρόμος που δείχνει η φωτογραφία η ανωτέρω φωτογραφία είναι ο σημερινός πεζόδρομος του Ζευγολατιού. Στο βάθος φαίνεται το παλαιό δημοτικό σχολείο Ζευγολατιού και μετέπειτα χειμερινός κινηματογράφος REX του αείμνηστου Μιχάλη Καλλίρη (παρατσ. Μπούφαλου). Μπροστά από το κτίριο του σχολείου υπήρχε τα χρόνια εκείνα τοποθετημένο το Ηρώο του χωριού. Σήμερα στον ίδιο χώρο βρίσκεται η κόκκινη πλατεία ή πλατεία Φοίνικα η οποία κατασκευάστηκε το έτος 1993. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας και πρός τα δεξιά είναι το καφενείο αρχικά του Παλυβού και μετέπειτα του Σάκη Τσόγκα, ο οποίος πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας το έτος 1950. Φαίνονται τραπέζια και λίγο το ζαχαροπλαστείο του Άγγελου Παπαντωνίου. Πιό πάνω βρίσκεται το σπίτι του ιατρού Θανάση Σχοινοχωρίτη. Απέναντι από αυτό υπάρχει ένα σημείο όπου βρίσκονται τοποθετημένα τα πολλά τραπεζοκαθίσματα του ονομαστού ζαχαροπλαστείου του Πέτροβα με το περίφημο γαλακτομπούρεκο. Κάτω και δεξιά της φωτογραφίας διακρίνεται ο Σαράντης Μητσούδης να στέκεται όρθιος έξω από το κουρείο του.
Φωτ. 3 Παλαιά αγορά Ζευγολατιού (έργο Παύλου Σπανού).
Στο μεγάλο νεοκλασσικό διόροφο κτίριο που διακρίνεται δεξιά στεγαζόταν και λειτουργούσε στο ισόγειό του το μεγάλο μπακάλικο του Μιχαλάκη Αμπατζή. Στο βάθος φαίνεται το υποκατάστημα της Εθνικής Τραπέζης και δίπλα το ποδηλατάδικο του Δασκαλόπουλου (σήμερα βρίσκεται εκεί η χασαποταβέρνα Κωτσάκος). Η φωτογραφία είναι ζωγραφική απεικόνιση του κτιρίου από τον ζωγράφο Παύλο Σπανό. Τα υπόλοιπα έργα του Παύλου Σπανού έχουν καταχωρηθεί σε ξεχωριστή ενότητα του παρόντος ιστολογίου.
Φωτ. 4 Απεικόνιση του νεοκλασσικού διόροφου κτιρίου στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε το Παντοπωλείο (μπακάλικο) του Μιχαλάκη Αμπαντζή. Δυστυχώς σήμερα το κτίριο αυτό που θα μπορούσε να ήταν ένα κηρυγμένο ιστορικά διατηρητέο μνημείο, δεν υπάρχει. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τον φούρνο του Ιωάννη Κατσουλέα που βρίσκεται απέναντι από το σημείο και λειτουργεί σήμερα ο υιός του Ανδρέας Κατσουλέας (Αρχείο Καραμπέτσου Σωτήρη - συμβολαιογράφου).
Φωτ. 5 Άλλη φωτογραφική λήψη του διόροφου νεοκλασσικού κτιρίου (Αρχείο Καραμπέτσου Σωτήρη - συμβολαιογράφου).
Φωτ. 6 Ο παλαιός ενοριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου [Αρχείο Γιώργου Χριστοδούλου].
Η παλαιά εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ζευγολατειό. Διακρίνεται στα αριστερά το Μνημείο των πεσόντων Ηρώων που υπήρχε τότε εγκατεστημένο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες παλαιότερων ηλικιακά συγχωριανών, η παλαιά εκκλησία χρονολογούνταν άνω των 100 χρόνων. Γκρεμίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990 και στη θέση της ανοικοδομήθηκε ο νεότερος ναός που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Φωτ. 7 Η βρύση της Γρηγοράκαινας στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής (Αρχείο Σωτήρη Καραμπέτσου - συμβολαιογράφου).
Η βρύση αυτή βρισκόταν επί του επαρχιακού δρόμου Βοχαϊκού - Νεμέας, δίπλα ακριβώς από την είσοδο για το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Σήμερα δεν διασώζεται.
Φωτ. 8 Πανηγύρι στην περιοχή της Αγίας Τριάδος Ζευγολατείου κατά τη δεκαετία του 1950 (Αρχείο Σωτήρη Καραμπέτσου - συμβολαιογράφου).
 Στη φωτογραφία απεικονίζονται νέοι του Ζευγολατειού κατά τη δεκαετία του 1950 σε πανηγύρι στην περιοχή της Αγίας Τριάδος, όπου και βρίσκεται το ομώνυμο ξωκκλήσι. Διακρίνονται οι Μπισιώτη Βαρβάρα (Βέρυ), Μασούρη - Παπαλέκα Μπουμπού, Πάτσαρης Νίκος, Καλλίρης Δημήτρης (παρατσ. Μπούφαλος) και Ρίσκας Γιώργος (παρατσ. Τσιρώνης / παλαιός πρόεδρος της κοινότητος Ζευγολατιού).
Φωτ. 9 Ο σημερινός πεζόδρομος του Ζευγολατειού όταν ήταν χωματόδρομος (1949 / Αρχείο Σωτήρη Καραμπέτσου - συμβολαιογράφου).
Διακρίνονται μπροστά οι οικογένειες των Γρηγορίου Καραμπέτσου και Κλεομένη (Μένιου) Καραθανάση μετά των γυναικών τους. Είναι ημέρα Κυριακή και βρίσκονται καθ' οδόν πρός την εκκλησία του χωριού. Ο χωματόδρομος που περπατούν είναι ο σημερινός πεζόδρομος του Ζευγολατειού. Στο βάθος της φωτογραφίας φαίνεται το παλαιό δημοτικό σχολείο Ζευγολατειού το οποίο μεταπολεμικώς  λειτούργησε ως χειμερινός κινηματογράφος REX  από τον αείμνηστο Μιχάλη Καλλίρη (παρατσ. Μπούφαλος). Να σημειωθεί ότι το παρατσούκλι "Μπούφαλος" το έλαβε διότι το πρώτο έργο που προβλήθηκε ήταν του Buffalo Bill.
Φωτ. 10 Το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατειού που υπήρχε κάποτε κτισμένο στο χώρο της σημερινής πλατείας Φοίνικα (Αρχείο Παναγιώτη Μπέκα).
Φωτ. 11 Παλαιό δημοτικό σχολείο Ζευγολατειού στη σημερινή κόκκινη πλατεία. Δεξιά διακρίνεται ο μεγάλος φοίνικας που υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια [Αρχείο Γιώργου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Στη φωτογραφία διακρίνεται μπροστά από το παλαιό δημοτικό σχολείο Ζευγολατειού η Αγγελική Πιτσούνη  - Μασούρη, αδελφή του Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια) σε νεαρά ηλικία να απαγγέλει ποίημα κατά τον σχολικό εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Φωτ. 12 Παλαιό δημοτικό σχολείο Ζευγολατειού στη σημερινή κόκκινη πλατεία. Δεξιά διακρίνεται ο μεγάλος φοίνικας που υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια [Αρχείο Γιώργου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Στη φωτογραφία διακρίνεται μπροστά από το παλαιό δημοτικό σχολείο Ζευγολατειού ο Γεώργιος Πιτσούνης (Γαρδέλιας) σε νεαρά ηλικία να απαγγέλει ποίημα κατά τον σχολικό εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Φωτ. 13 Εορτασμός 25ης Μαρτίου [Μέσα δεκαετίας 1960 / Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Διακρίνονται ανάμεσα σε άλλους ο τότε ιερέας του Ζευγολατειού Νικόλαος Βορινιώτης (παπα Νίκος), ο πρόεδρος της κοινότητος κ. Θεοφίλου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του τότε κοινοτικού συμβουλίου. Εξ αριστερών του ο τότε αντιπρόεδρος της κοινότητας Σάββας Σχοινοχωρίτης (παρατσ. Κοκορέτσης). Πίσω από αυτούς ο Τσαρούχης Στάθης και στο βάθος ο Καλλίρης (Μπούφαλος).

Φωτ. 14 Αγορά Ζευγολατειού [δεκαετία 1960 / Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Πρόεδρος της κοινότητος Ζευγολατιού Σταύρος Ζούβας, στα δεξιά του ο Τσαρούχης Στάθης και από τα αριστερά τα υπόλοιπα μέλη του τότε κοινοτικού συμβουλίου  Δημητράκης Παπαλέκας, Ντινάκος Παπαλέκας (πατέρας της Ελευθερίας Παπαλέκα - φαρμακοποιού), Θεοφίλου (μετέπειτα Πρόεδρος του χωριού) και Σχοινοχωρίτης Σάββας (παρατσ. Κοκορέτσης / μετέπειτα αντιπρόεδρος και πρόεδρος του χωριού). Στο βάθος της φωτογραφίας φαίνεται το παλαιό πρακτορείο εφημερίδων του Κωστάρα.

Φωτ. 15 Πηγάδι Ραχανιώτη [δεκαετία 1970 / Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Φωτ. 16 Νέο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατειού [δεκαετία 1970 / Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Στη φωτογραφία διακρίνονται τέσσερις Ζευγολατιώτισσες (τα ονόματα δεν μου είναι γνωστά) που στέκονται στο χωμάτινο χώρο (αλάνα) στον οποίο αργότερα κατασκευάστηκε η σημερινή κεντρική πλατεία του χωριού, η πλατεία Παπακωνσταντίνου. Στην πλατεία αυτή υπάρχει τοποθετημένο και το μνημείο του Ηρώου. Δεξιά στη φωτογραφία διακρίνεται το σημερινό νέο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατείου.
Φωτ. 17 Ο Αναστάσιος Πιτσούνης (πατέρας του Γαρδέλια) με το τρακτέρ του [δεκαετία 1960 / Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Ο δρόμος της φωτογραφίας είναι η σημερινή οδός Ελευθερίου Βενιζέλου που ξεκινά από την κυκλική πλατεία και τελειώνει στη διασταύρωση της γέφυρας Παπουτσή. Το σημείο που έχει σταματήσει το τρακτέρ είναι μία από τις σημερινές εξόδους - εισόδους της κυκλικής πλατείας στο ύψος του φαρμακείου Πιτσούνη και της οικίας Κωνσταντίνου Μπάρτζη (παρατσ. κότας). Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ο δρόμος αυτός είχε φυτεμένες και στις δύο πλευρές του μουριές. Το τρακτέρ με οδηγό τον Αναστάσιο Πιτσούνη (πατέρα του Γιώργου Πιτσούνη) ήταν μάρκας "ferguson", η πρώτη που κυκλοφόρησε στην περιοχή το έτος 1950.
Φωτ. 18 Ζευγολατειό - Τρύγος, 24 / 8/ 1935 [Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].

 Στη φωτογραφία διακρίνονται  ανάμεσα σε άλλους οι Πιτσούνης Γ. Δημήτρης, Μασούρης Αναστάσιος (παρατσ. Φραντζολάκιας), Μασούρη Κατερίνα (αδελφή του Αναστασίου), Πιτσούνη - Δασκαλοπούλου Αγγελική (σύζυγος Γεωργίου Πιτσούνη) και Πιτσούνης Αναστάσιος (κάτω ακριβώς από το καπέλο). Είναι περίοδος τρύγου και παραμονή πανηγυριού του Ζευγολατιού το έτος 1935. Το σημείο που είναι μαζεμένοι οι εικονιζόμενοι ήταν τα αλώνια, έκτασης περίπου τριών στρεμμάτων που υπήρχαν τότε εκεί δίπλα από την σημερινή  οικία Πανουτσόπουλου στη θέση "Γέφυρα Παπουτσή". Δίπλα από την οικία Πανουτσόπουλου υπήρχε το σπίτι του Μπάρτζη (παρατσ. Σδράλας). Μπροστά από τα δύο αυτά σπίτια υπήρχε ένα μικρό αγροτικό δρομάκι. Και στο σπίτι του Σδράλα υπήρχαν αλώνια, όπου πολλές φορές έπαιζαν σε αυτά ποδόσφαιρο οι νέοι της γειτονιάς. Πίσω από τους εικονιζόμενους φαίνεται μια καλύβα ή ίσκος πρόχειρη η οποία κατασκευάζονταν είτε από καλάμια είτε από σφάκα (σχοίνους). Διακρίνονται κοφίνια για τον τρύγο, ένας μπουγέλος όπου έπλεναν τα χέρια τους όταν ήταν η ώρα του φαγητού, ο δίσκος - τα ντέφια όπου γινόταν η επεξεργασία - διαχωρισμός των σταφυλιών πρίν αυτά απλωθούν στον ήλιο προκειμένου να γίνουν σταφίδα.
Φωτ. 19 Το καφενείο του Νίκου Παλυβού που υπήρχε τα παλαιά χρόνια στον σημερινό πεζόδρομο του Ζευγολατειού (πρώην αίθουσα Μάλιου). Διακρίνονται στην είσοδο του καφενείου ο ιδιοκτήτης Νίκος Παλυβός. Από τα αριστερά πρός τα δεξιά οι Τσαρούχης Στάθης(εκείνη την εποχή - δεκαετία 1960 - είχε μεγάλο κατάστημα στο πεζόδρομο του Ζευγολατιού όπου πουλούσε και έφτιαχνε ποδήλατα), Δαρειώτης ??? (παρατσ. καραβλάσης) και Βασηλιάς Σπύρος [Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Φωτ. 20 Παντοπωλείο Κ. Γ. Σχοινοχωρίτη [δεκαετία 1960 / Αρχείο Γεωργίου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Το παντοπωλείο λειτουργούσε στο σημερινό πεζόδρομο του Ζευγολατείου λίγο πιό κάτω από το σημερινό υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς. Ο αριστερός εικονιζόμενος της φωτογραφίας είναι ο Πάτσαρης Νίκος και ο δεξιός εικονιζόμενος ο Τσαρούχης Στάθης.
Φωτ. 21 Σούβλισμα αρνιών στο Ζευγολατειό (Αρχείο Κωνσταντίνου Παπαλέκα - οδοντιάτρου).
Στη φωτογραφία διακρίνονται ανάμεσα σε άλλους οι Νίκος και Τάκης Παπαδημητρίου (παρατσ. Ταλαράς).
Φωτ. 22 Το Παντοπωλείο του Κ. Δ. Παπαλέκα (Αρχείο Κωνσταντίνου Παπαλέκα - οδοντιάτρου).
Το κτίριο που φαίνεται στη φωτογραφία είναι το σημερινό νεοκλασικό κτίριο στο οποίο λειτουργεί σήμερα το οδοντιατρείο του ο νεότερος Κώστας Παπαλέκας. Κατασκευάστηκε το έτος 1930 - 1934 στην ίδια θέση που υπήρχε το παλαιό κτίριο. Το παντοπωλείο λειτούργησε αρχικά στο παλαιό κτίριο (πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής) και συνέχισε τη λειτουργία του στο σημερινό κτίριο. Ακολουθούν δύο ακόμα φωτογραφίες κατά την ανέγερσή του.
Φωτ. 23 Το Παντοπωλείο του Κ. Δ. Παπαλέκα κατά την ανέγερσή του. Χαρακτηριστικό σημείο είναι δεξιά στη πρόσοψη του κτιρίου η τοποθέτηση ειδικού γαλλικού τούβλου της εποχής εκείνης που χρησιμοποιούνταν για τη μόνωση (Αρχείο Κωνσταντίνου Παπαλέκα - οδοντιάτρου).
Φωτ. 24 Το Παντοπωλείο του Κ. Δ. Παπαλέκα κατά την ανέγερσή του. Διαφορετική όψη της οικοδομής του κτιρίου (Αρχείο Κωνσταντίνου Παπαλέκα - οδοντιάτρου).
Φωτ. 25 Πανηγύρι Ζευγολατιού αρχές δεκαετίας 1960 (Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη).
Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί σε πανηγύρι του Ζευγολατιού στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στο τραπέζι που φαίνεται κάθονται με σειρά από αριστερά πρός τα δεξιά οι Ελένη Τσόλη - Μπάρτζη, Σάββας Σχοινοχωρίτης, Ευαγγελία Πανούση - Σχοινοχωρίτη (σύζυγος Κωνσταντίνου), Ιωάννα Σχοινοχωρίτη (αδελφή του Σάββα), Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης (παρατσ. κοκορέτσης - εμποροράφτης), Γιώργος Τσόλης και Ειρήνη Τσόλη (σύζυγος Γιώργου).
Φωτ. 26 Γέφυρα Παπουτσή - χειροκίνητο παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών. Στον εικονιζόμενο χώρο σήμερα υπάρχει η τριγωνική πλατεία. Διακρίνονται στα αριστερά ο Τάκης Παπουτσής (παρατσ. πάπουτσας), στο κέντρο ο Σάββας Σχοινοχωρίτης, δίπλα του η σύζυγος του Τάκη η Χαρούλα Παπουτσή και ο Κώστας Δούκας. Πίσω φαίνεται το παλαιό παντοπωλείο της Ευαγγελίας Σχοινοχωρίτη και πιό δίπλα η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας μπροστά από την οποία υπήρχαν τότε φυτεμένες βερυκοκιές (Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη, τέλη δεκαετίας 1970 - αρχές δεκαετίας 1980).
Φωτ. 27 Γέφυρα Παπουτσή - χειροκίνητο παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών. Διακρίνεται πίσω η παλαιά οικία του Κωνσταντίνου και της Αφροδίτης Πανούση (Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη, τέλη δεκαετίας 1970 - αρχές δεκαετίας 1980).
Φωτ. 28 Ελαιοτριβείο Δασκαλόπουλου Τρύφωνα - Ισίδωρου και Πιτσούνη Αναστασίου πρίν το έτος 1940 [Αρχείο Γιώργου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
 Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο εσωτερικός χώρος του παλαιού αυτού ελαιοτριβείου, στο οποίο λειτουργούσε και αλευρόμυλος. Κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Δασκαλόπουλο τον οποίο διαδέχτηκαν οι υιοί του Τρύφωνας και Ισίδωρος Δασκαλόπουλος. Το μερίδιο που είχε η γυναίκα του Αγγελική Γ. Πιτσούνη το έλαβε ο Πιτσούνης Αναστάσιος. Το ελαιοτρίβειο υπήρχε εκεί που βρίσκεται σήμερα η τριόροφη οικία Δασκαλόπουλου (παρατσ. Πελέ).
Φωτ. 29 Ο αλευρόμυλος στο χώρο του ελαιοτριβείου των Δασκαλόπουλου Τρύφωνα - Ισίδωρου και Πιτσούνη Αναστασίου πρίν το έτος 1940 [Αρχείο Γιώργου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Φωτ. 30 Παλαιοί Ζευγολατιώτες εν ώρα εργασίας στο ελαιοτρίβειο - αλευρόμυλο των Δασκαλόπουλου Τρύφωνα - Ισίδωρου και Πιτσούνη Αναστασίου πρίν το έτος 1940 [Αρχείο Γιώργου Πιτσούνη (Γαρδέλια)].
Φωτ. 31 Παραδοσιακό χειροκίνητο σούβλισμα αρνιών (Αρχείο Φάνη Ρίσκα).
 Στη φωτογραφία διακρίνονται παλαιοί Ζευγολατιώτες της δεκαετίας του 1950. Το σημείο που φαίνεται είναι σήμερα η διασταύρωση έμπροσθεν της οικίας της Μιμίκας Παπαντωνίου. Τότε υπήρχε μονάχα ο δεξιός δρόμος διότι ο αριστερός δρόμος που οδηγεί σήμερα πρός την κυκλική πλατεία δεν είχε διανοιχθεί. Διακρίνεται το σπίτι της Μιμίκας και στη δεξιά πλευρά του δρόμου που οδηγεί πρός την κεντρική ενορία του Ζευγολατιού, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, διακρίνονται τα σπίτια των Παπαλεκαίων.
Φωτ. 32 Ένας εκ των δύο εικονιζόμενων είναι ο πατέρας του Φάνη, ο Σπύρος, μπροστά από το ιδιόκτητο φορτηγό του δημοσίας χρήσεως (δεκαετία 1950), (Αρχείο Φάνη Ρίσκα).
Φωτ. 33 Παλαιό Φαρμακείο Δασκαλόπουλου (σημερινό φαρμακείο Άγγελου Σιαπκαρά), δεκαετία 1960 (Αρχείο Φάνη Ρίσκα).
Φωτ. 34 Αρχείο οικογένειας Σάββα Κων. Σχοινοχωρίτη (έτος 1959).
Στη φωτογραφία εικονίζεται η οικία μου στα τέλη της δεκαετίας 1950. Ο μικρός που φαίνεται όρθιος στη βεράντα είναι ο πατέρας μου Σάββας Σχοινοχωρίτης σε ηλικία τότε 5 ετών. Μια δεκαετία περίπου αργότερα το έτος 1967 προστέθηκε έμπροσθεν του αρχικού κτίσματος ένα νεότερο (αυτό που υπάρχει και σήμερα) όπου λειτούργησε επί σειρά ετών παραδοσιακό παντοπωλείο αρχικά από την γιαγιά μου Ευαγγελία Σχοινοχωρίτη και εν συνεχεία από τον πατέρα μου Σάββα. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται η παλαιά πατρική οικία του Σωτήρη Καλαντζή.
Φωτ. 35 Καράμαξα της εποχής επί της οποίας κάθονται έντεκα (11) Ζευγολατιώτες. Τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά. Ο δρόμος που φαίνεται είναι αταύτιστος (Αρχείο Παναγιώτη Μπέκα).
Φωτ. 36 Ζευγολατιώτες στο όρος Φουκάς (1920), (Αρχείο Κικής Πανουτσοπούλου).
Φωτ. 37 Εμπορικόν κατάστημα αφοί Μαρκόπουλοι 1918 - 1940/1941 (Αρχείο Κικής Πανουτσοπούλου).
Το κατάστημα λειτούργησε από το έτος 1918 μέχρι και τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στεγάζοταν στο κτίριο όπου στα νεότερα χρόνια λειτούργησε στο Supermarket "Βούρδουλας" εντός του σημερινού πεζόδρομου του Ζευγολατειού. Στο εν λόγω κατάστημα μπορούσε να αγοράσει κάποιος κουβέρτες, χρώματα για βάψιμο κουβερτών, ενδύματα και υποδήματα. Στην φωτογραφία εικονίζονται οι ιδιοκτήτες αδελφοί Μαρκόπουλοι με άλλους Ζευγολατιώτες αγνώστων στοιχείων.

Φωτ. 38 Περιοχή Αγίας Τριάδας Ζευγολατειού (1920) / (Αρχείο Κικής Πανουτσοπούλου).
Στη φωτογραφία εικονίζονται ανάμεσα σε άλλους πρώτος από αριστερά (δίπλα στο πλατανόδενδρο) ο Ανδριανόπουλος, στο κέντρο οι Δημήτριος Μαρκόπουλος (στα αριστερά αυτού η Σπυριδούλα Μαρκοπούλου) και δίπλα αυτού οι Αθανάσιος Παπαγιαννόπουλος, Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος (παρατσ. Πέπας), Παναγιώτης Βορινιώτης (παρατσ. Νταβέλης) ο οποίος έπαιζε νταούλι και πίπιζα και εν συνεχεία η Γεωργία Βορινιώτη.
Φωτ. 39 Ο αδελφός της Ελένης Βαρδουνιώτη Κωνσταντίνος Μπάρτζης (παρατσ. Γεράτσης) σε νεαρά ηλικία ενδεδυμένος με την παραδοσιακή φουστανέλλα (Αρχείο Ελένης Βαρδουνιώτη).
Φωτ. 40 Παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών. Στο βάθος διακρίνονται οι παλαιές οικίες των Χριστοδούλου και Παπαλέκα (παρατσ. Μπομπονάρας) / (Αρχείο Ελένης Βαρδουνιώτη).
Φωτ. 41 Η Σταυρούλα Παπαλέκα, μητέρα των Γιώργου και Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα με αποκριάτικη ενδυμασία το έτος 1935. Υπήρξε μια δυναμική γυναίκα του Ζευγολατειού εκείνης της εποχής με έντονη κοινωνική δράση και συμμετοχή, π.χ. οργάνωση φιλανθρωπιών κ.α. [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 42 Στα αριστερά είναι ο Ζούβας Σταύρος και στα δεξιά ο Παπαλέκας Χρήστος. Η φωτογραφία έχει ληφθεί εντός της παλαιάς εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζευγολατείου κατά τη δεκαετία 1950. Εκείνη τη περίοδο ο Παπαλέκας Χρήστος ήταν επίτροπος της εκκλησίας και ο Ζούβας Σταύρος αιρετός πρόεδρος της κοινότητας (ο μακροβιότερος, 1948 - 1962) / [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 43 Η Σταυρούλα Παπαλέκα με τους υιούς της Γιώργο (αριστερά) και Δημήτρη (δεξιά) ενδεδυμένους με ναυτική στολή σε νεαρά ηλικία κατά τα έτη 1948 - 1949. Χαρακτηριστική η κομψότητα του συνόλου της κας Σταυρούλας. Μια φωτογραφία σημαδιακή. Πολλά χρόνια αργότερα ο Μιμίκος έγινε ναυτικός και σπουδαίος καπετάνιος.[Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 44 Απόκριες στο Ζευγολατειό, 1957 περίπου /[Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Στις Απόκριες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τις μηχανές "άγκριες" ως αποκριάτικα άρματα, όπου ακολουθούσε η μία πίσω από την άλλη στη σειρά. Στη φωτογραφία οδηγός είναι ο Τρύφωνας Ψυχογιός, αριστερά του κάθεται ο Στέλιος Θεοφίλου, πίσω ο Γιώργος Παπαλέκας, δίπλα από τον Τρύφωνα κάθεται η Φωφώ Δερδιλοπούλου και δίπλα από τη Φωφώ ο Δημήτρης (Μιμίκος) Παπαλέκας. Πίσω από τον Μιμίκο στέκεται όρθιος ο Βαγγέλης Θεοφίλου και πίσω από αυτόν ο Ντίνος Ψυχογιός.
Φωτ. 45 Η οικογένεια Χρήστου Παπαλέκα, δεκαετία 1950.Ο Χρήστος και η Σταυρούλα Παπαλέκα με τους γιούς τους Γεώργιο και Δημήτριο κατηφορίζοντας τον δρόμο προς τον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 46 Εκδρομή στον Δαφνώνα Πουλίτσας με άγκρια μηχανή. Διακρίνονται οι Γεώργιος και Δημήτριος Παπαλέκας (αριστερά), στο κέντρο της μηχανής χαμογελαστές κάθονται σε σειρά από αριστερά οι Αμαλία Γεώργα, Σούλα Μαζιώτη και Γιάννα Θεοφίλου, πίσω φορώντας γυαλιά ο Χρήστος Παπαγκίκας και στα αριστερά του όρθιος ο Γιάννης Αμπατζής [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 47 Οι Θανάσης Ευθυμίου, Δημήτρης (Μιμίκος) Παπαλέκας και Τρύφωνας Ψυχογιός σε σχολική θεατρική παράσταση [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 48 Πανηγύρι Ζευγολατειού δεκαετία 1950. Διακρίνονται στα αριστερά οι Λάζαρος Δημήτρης, Παπαλέκας Δημήτρης, Γιάννης Αμπατζής και στα δεξιά οι Γιώργος Παπαλέκας του Χρήστου, Γιώργος Παπαλέκας του Βασιλείου, Ντίνος Κούμπουλας [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 49 Πανηγύρι Ζευγολατείου δεκαετία 1960. Διακρίνονται από αριστερά πρός τα δεξιά οι Παναγιώτης Σχοινοχωρίτης, Γιώργος Παπαλέκας, Χρήστος Μαζιώτης, Δημήτρης Παπαλέκας και ??? [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 50 Καρότσι μωρού εποχής 1944 - 1945. Ο Χρήστος Παπαλέκας με τον γιό του Δημήτρη (Μιμίκο) [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 51 Ο Γεώργιος Παπαλέκας του Χρήστου με στρατιωτικό τζίπ - αγροτικό, 1960 - 1961. Εκείνη την εποχή αγόραζαν στρατιωτικά τζίπ τα οποία μετέτρεπαν σε αγροτικά με άδεια. Πίσω από το τζίπ έμπαινε ρυμουλκό με τροχούς όπου φόρτωναν τα σταφύλια [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 52 Παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών στη σημερινή τριγωνική πλατεία έναντι της οικίας Χρήστου Περαχωρίτη το Πάσχα 1961 - 1962. Την πλατεία την έλεγαν "παλιοπήγαδο" και υπήρχε τότε εντός αυτής ένας τεράστιος ευκάλυπτος. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι Γαλάνη Ευγενία, Σχοινοχωρίτη Σταμάτα (σύζυγος του κουρέα Σχοινοχωρίτη) και ο Βαγγέλης Ζωγράφος. Καθιστοί πίσω από τα αρνιά είναι οι Βιβή Δερδιλοπούλου, Κική Δερδιλοπούλου, Χρήστος Παπαλέκας, Γεώργιος Παπαλέκας και Αγγελική Ζωγράφου [Αρχείο Δημήτρη (Μιμίκου) Παπαλέκα].
Φωτ. 53 Η προγιαγιά μου Γιαννούλα Ντοσαρά από την πλευρά του πατέρα μου Σάββα, σύζυγος του Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη σε αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία της εποχής το έτος 1912 στο Ζευγολατειό μαζί με τα τέκνα της, ενδεδυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά. Στην αγκαλιά της κάθεται ο Σάββας Σχοινοχωρίτης, δεξιά της καθιστός ο Χαράλαμπος Σχοινοχωρίτης, στα αριστερά της όρθιος ο Γεώργιος Σχοινοχωρίτης και η θυγατέρα της Μαργαρίτα Σχοινοχωρίτη. Από την φωτογραφία απουσιάζουν οι Ιωάννης και Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).



Φωτ. 54 Ο προπάππους μου Παναγιώτης Σχοινοχωρίτης έμπροσθεν της παλαιάς πατρικής του οικίας αρχές δεκαετίας 1900. Γεννήθηκε στο  Ζευγολατειό το έτος 1875 από τους Γεώργιο και Γιαννούλα Σχοινοχωρίτη, το γένος Ρομπόκου. Το έτος 1910 μετανάστευσε στην Αμερική όπου εργάστηκε στη στρώση των σιδηροδρομικών γραμμών. Εκεί έσπασε το πόδι του και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου το έτος 1912 συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους. Την 25η Ιουλίου του έτους 1926 με την υπ.αριθ. 24 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζευγολατείου διορίστηκε ένας από τους πρώτους αγροφύλακες της κοινότητας.  Απεβίωσε το έτος 1936 / (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).



Φωτ. 55 Διακρίνονται από αριστερά οι Χαράλαμπος Σχοινοχωρίτης (Αντιπρόεδρος τότε της κοινότητας Ζευγολατείου), Σταύρος Ζούβας (Πρόεδρος της κοινότητας Ζευγολατείου), ο αστυνόμος Τζανετόπουλος, πίσω από αυτόν ο φωτογράφος Γεώργιος Βαρβιτσιώτης, ο εφημέριος ιερεύς του Ζευγολατείου πάτερ Κουλούζης, πιό δίπλα οι Μπούλιας, Βασίλης Βελέντζας, Πανόπουλος, Αναγνώστου (η τότε αντιπολίτευση) και κάτω η θυγατέρα του Αναγνώστου η Μαρίνα/ (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).


Φωτ. 56 Τραπέζι αρραβώνων στην οικία του Παναγιώτη Μπαχταλιά το έτος 1939/ (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).

Φωτ. 57 Το καφενείο του Παλυβού / (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).


Φωτ. 58 Κάρο αμμοληψίας. Η καράμαξα ανήκε στον Χαράλαμπο Σχοινοχωρίτη ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν εργολάβος οικοδομών. Συντηρούσε συνεργείο είκοσι ατόμων συνολικά, όπου μάζευαν άμμο για οικοδομική χρήση/ (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).


Φωτ. 59 Ζευγολατιώτες σε εκδρομή στο όρος Φουκάς, δεκαετία 1960/ (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).

Φωτ. 60 Ζευγολατιώτες σε κάποια σχολική εκδήλωση. Διακρίνονται ανάμεσα σε άλλους οι Ραχανιώτης, Γεωργίου (παρατσ. πιστολάς), οι δάσκαλοι του σχολείου (ανάμεσά τους ο Πολίτης), ο Σχοινοχωρίτης Χαράλαμπος / (Αρχείο Ιατρού Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη).


Φωτ. 61 Στη φωτογραφία διακρίνονται οι Μπούλιας Παρασκευάς, η αδελφή του Τούλα Μπούλια, ο πατέρας τους Σωτήρης Μπούλιας, η Μαριώ Μπούλια, η κόρη της Κική (δασκάλα), ο υιός της Σπύρος Μπούλιας, ο Αμερικάνος Χρήστος Μπάρτζης, Αργυρώ Μπάρτζη, Κική Δερδιλοπούλου - Παπαλέκα, Κική Μπούλια (παρατσ. νούνε), Κωστάκης Μπάρτζης (παρατσ. Γεράτσης) και ο μπαρμπα Γιάννης Μπάρτζης (παρατσ. σπιλάκος) / [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη].

Φωτ. 62 Πάσχα 1973. Οικογένειες Γεωργίου Παπανδρέου - Θεοδώρου Μπάρτζη και Βλασίου Μπάρτζη / [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 63 Εικονίζονται οι Θεόδωρος Μπάρτζης (αγροφύλακας), Δημήτριος Μπάρτζης και η κόρη του Σοφία Δαμαλά [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 64 Απόκριες 1969. Εικονίζονται οι Ελένη Μπάρτζη Βαρδουνιώτη και Μαρία Παπανδρέου / [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 65 Μαθητές του Ιδιωτικού Γυμνασίου Κορίνθου μεταφέρονται με την καρούτα. Στη φωτογραφία εικονίζεται η Σοφία Γαλάνη - Μανάβη με συμμαθητές της [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 66 Αγία Τριάδα Ζευγολατείου, 1968. Η Ελένη Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη παρέα με οικογενειακούς της φίλους [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 67 Η Ασήμω Μπάρτζη - Σούκουλη με παιδάκια της γειτονιάς γύρω από το παλαιό πηγάδι της οικίας της [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 68 Παραδοσιακό πλύσιμο στα προικιά της Κικής Δερδιλοπούλου - Παπαλέκα. Διακρίνονται οι Παναγιώτα Μπέσκου, Μαριγούλα Παπαντωνίου, Βαρβάρα Μπάρτζη - Μπονάτσου, Αργυρώ Μπάρτζη, Βιβή Βραχνού και άλλοι συγγενείς [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 69 Η Ασήμω Μπάρτζη - Σούκουλη στο άναμμα του παλαιού φούρνου με ξύλα για να μαγειρέψει [Αρχείο Ελένης Μπάρτζη - Βαρδουνιώτη]
Φωτ. 70 Ο πατριάρχης της οικογένειας ο Δημήτριος Σπούνιας του Σωτηρίου, γεννημένος στο Ζευγολατειό το έτος 1884. Δίπλα του όρθια στέκεται η συζυγός του Μαρίνα, ενδεδυμένη με την παραδοσιακή τοπική αρβανίτικη ενδυμασία. Στα πόδια του κάθονται ο υιός του Σωτήριος Σπούνιας (γεννηθείς το έτος 1918) και η θυγατέρα του Αγγελική Σπούνια, μετέπειτα μητέρα του +Κωνσταντίνου Ζαχαράκη. Η φωτογραφία πιθανότατα έχει ληφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920  / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 71 Παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών στο Ζευγολατειό το Πάσχα του έτους 1931. Στη φωτογραφία στέκεται μπροστά από τα αρνιά ο Δημήτριος Σπούνιας. Στο βάθος διακρίνονται οι παλαιές οικίες των Δημητρίου Σπούνια και Γεωργίου Ζούβα (πωλήθηκε αργότερα στον Καραχρήστο) / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 72 Παλαιοί Ζευγολατιώτες τον Απρίλιο του έτους 1950 στο όρος Φουκάς μέσα στο επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό που διασώζεται μέχρι σήμερα / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 73 Παρέλαση των Προσκόπων του Ζευγολατιού κατά τη δεκαετία του 1950 μπροστά από το παλαιό Δημοτικό Σχολείο που υπήρχε στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Φοίνικα (κόκκινη πλατεία). Στα δεξιά της φωτογραφίας διακρίνεται το κατάστημα υποδημάτων του Βλασίου Στατήρα (πατέρα του Βασίλειου) / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 74 Εξοχικόν Κέντρον "Η Δροσιά" ιδιοκτησίας Ελένης Γκαργκάσουλα. Λειτούργησε τις δεκαετίες 1970 και 1980 στην Κυρά Βρύση Ζευγολατείου. Ήταν το κέντρο διασκέδασης του χωριού εκείνη την εποχή. / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 75 Δεκαετία 1950 - παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών στην παλαιά πατρική οικία Δημητρίου Σπούνια. Διακρίνονται οι Σπούνιας Σωτήρης (κάτω αριστερά που φοράει γυαλιά), Βάσω Σπούνια, Παναγής και Γεώργιος Μπούλιας, η οικογένεια Αλιφιέρη
/ (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 76 Όρος Φουκάς, Απρίλιος 1950. Διακρίνονται οι Σωτήρης Σπούνιας, Βάσω και Ελένη Σπούνια, ??? / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).


Φωτ. 77 Περιοχή Αγία Τριάδα Ζευγολατειού, 1950 - 1960. Διακρίνονται οι οικογένειες Δημητρίου, Σωτηρίου και Γεωργίου Σπούνια/ (Αρχείο Νίκου Σπούνια).

Φωτ. 78 Αταύτιστος δρόμος του Ζευγολατειού. Στη φωτογραφία είναι ο Γιώργος Ζαχαράκης και η συζυγός του Βάσω Σπούνια / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 79 Η Βάσω Σπούνια και ο Κωνσταντίνος Πιτσούνης (παρατσ. Πλιάσκος) έμπροσθεν της οικίας του , δεκαετία 1950 - 1960 / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 80 Ζαχαροπλαστείο Άγγελου Παπαντωνίου (παρατσ. μπελντές), δεκαετία 1950. Διακρίνονται οι Βάσω και Αγγελική Σπούνια, η οικογένεια Ζαχαράκη και ο ταχυδρόμος εκ Βραχατίου Άγγελος Ζούβας / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 81 Πανηγύρι Ζευγολατείου, δεκαετία 1960. Διακρίνονται οι οικογένειες των Χρήστου και Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου που κάθονται μαζί με την οικογένεια Αναστασίου Σπούνια / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 82 Η καράμαξα της οικογενείας Σπούνια / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 83 Πανηγύρι στην Αγία Τριάδα Ζευγολατείου, δεκαετία 1970. Διακρίνονται στη μέση του χορού οι σπουδαίοι οργανοπαίχτες της εποχής Νταβέλης και Τσίλης, που έπαιζαν πίπιζα και νταούλι / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 84 Δεκαετία 1960, Σπούνιας Δημήτριος (αριστερά) και Λέκκας Κωνσταντίνος (δεξιά)
/ (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
  Φωτ. 85  (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 86 Παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών, δεκαετία 1940 - 1950 / (Αρχείο Νίκου Σπούνια).
Φωτ. 87 Η οικογένεια του Λάμπρου Ζωγράφου. Μία από τις παλαιότερες οικογένειες του Ζευγολατειού. Ο πατριάρχης της οικογενείας Λάμπρος γεννήθηκε στο Τρανό Ζευγολατειό το έτος 1849 (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 88 ΠΑΣΧΑ 1958 στα αλώνια του Χρήστου Ζωγράφου. Διακρίνονται οι οικογένειες των Λάμπρου και Βασιλείου Ζωγράφου, η σύζυγος του Βασιλείου Κούλα Ζωγράφου, ο Χρήστος Ζωγράφος, ο Λευτέρης Ζωγράφος, ο Σπύρος Ζωγράφος του Σταύρου (παρατσ. Τσολιάς), η Αικατερίνη Ζωγράφου και η οικογένεια Γεωργίου. Το σπίτι που φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας και δεξιά είναι του Βασιλείου Ζωγράφου (παρατσ. Μανέστρας). Χαρακτηριστικά είναι τα δύο κυπαρίσσια που φαίνονται στο κέντρο της φωτογραφίας, τα κυπαρίσσια του Πιτσούνη (παρατσ. Ντιντίκου) που ήταν κουρέας στο χωριό. Τα κυπαρίσσια αυτά σώζονται μέχρι σήμερα (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 89 Δεκαετία 1960, οδός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζευγολατείου που ήταν τότε χωματόδρομος. Ο Λάμπρος Ζωγράφος με τον υιό του Χρήστο Ζωγράφο πάνω σε μηχανάκι τύπου βέσπα της εποχής (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 90 Η Μαριγώ Ζωγράφου, σύζυγος του Χρήστου Ζωγράφου, το γένος Λεπεσιώτη με νυφικό της εποχής, το οποίο και διασώζεται άθικτο μέχρι σήμερα (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 91 Δεκαετία 1950 - 1960. Παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών μπροστά από την οικία του φαρμακοποιού Κλεπετσάνη (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 92 Δεκαετία 1960 - Αγία Τριάδα Ζευγολατείου. Ο Λάμπρος Ζωγράφος μαζί με τον υιό του Χρήστο (αδερφό του Παναγιώτη Ζωγράφου) / (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 93 Ο σημερινός ενοριακός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ζευγολατειό κατά την ανέγερσή του (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 94 Ο σημερινός ενοριακός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ζευγολατειό κατά την ανέγερσή του (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 95 Ο σημερινός ενοριακός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ζευγολατειό κατά την ανέγερσή του (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 96 Ένα από τα παλαιά κτίρια - αποθήκες που ανήκαν ιδιοκτησιακά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζευγολατειού και συνέχεια εκποιήθηκαν σε ιδιώτες για την πληρωμή χρεών. Το εικονιζόμενο κτίριο αγοράστηκε από τον κ. Χρήστο Μακρή, ανακαινίστηκε πλήρως και σήμερα λειτουργεί σε αυτό το πολυκατάστημα "ΚΡΗΤΙΚΟΣ"  (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 97 Ένα παλαιότατο επίσημο συμβόλαιο κατοχής γης του Λάμπρου Ζωγράφου συνταχθέν εν έτει 1884 (Αρχείο Παναγιώτη Ζωγράφου).
Φωτ. 98 Ο Ιωάννης Πιτσούνης του Κωνσταντίνου (1897-1975) / δεκαετία 1920. Ο πρώτος ίσως Ζευγολατιώτης καθηγητής φυσικής στο Γυμνάσιο Βραχατίου (Αρχείο συμβολαιογράφου Σωτήρη Καραμπέτσου).

Φωτ. 99 Ο Ιωάννης Πιτσούνης του Κωνσταντίνου (1897-1975) κατά τα έτη 1930 - 1932 στην αυλή της οικίας του στο Ζευγολατειό. Είναι ίσως ο πρώτος Ζευγολατιώτης καθηγητής γυμνασίου που δίδαξε στο γυμνάσιο Βραχατίου ως φυσικός. Είχε τρία παιδιά: τον +Κωνσταντίνο, την +Μαρία (χήρα Αναστασίου Μασούρη) και τον Θάνο. Σύζυγός του η +Ελένη (Αρχείο συμβολαιογράφου Σωτήρη Καραμπέτσου).
Φωτ. 100 Λεωφορείο της παλαιάς γραμμής. Το εικονιζόμενο σημείο στάθμευσης είναι ο σημερινός παραλιακός δρόμος του Λουτρακίου. Πίσω διακρίνεται ο ορεινός όγκος των Γερανείων. Λουτράκι - 1955 (Αρχείο Κωνσταντίνου Βασ. Δημάκη)
Φωτ. 101 Η παλαιά πατρική οικία του Αναστασίου Μασούρη (παρατσ. Κλόκου), πατέρα του Νίκου Μασούρη (Κλόκου). Η οικία αυτή δεν σώζεται σήμερα. Έχει γκρεμιστεί και στη θέση αυτής ανεγέρθηκε το σύγχρονο κτίριο,όπου σήμερα στεγάζει τον φούρνο της κας Αντιόπης Καλασούντα. Στη φωτογραφία διακρίνεται με άσπρο πουκάμισο ο Νίκος Μασούρης (Κλόκος) / (Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
Φωτ. 102 Παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών στο Ζευγολατιό, δεκαετία 1950 - 1960 (Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
Φωτ. 103 Στη φωτογραφία διακρίνεται σε νεαρά ηλικία ο Νίκος Μασούρης (Κλόκος) να πατάει σταφύλια για την παρασκευή μούστου. Ο παραγόμενος μούστος έπεφτε μέσα στο εικονιζόμενο ξύλινο βαρέλι (Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
Φωτ. 104 Τρύγος στο Ζευγολατειό. Διακρίνονται μεγάλα κοφίνια στα οποία τοποθετούνταν τα σταφύλια. Στη συνέχεια τα σταφύλια τα βούταγαν μέσα στη ποτάσα και τα άπλωναν στα αλώνια για την παραγωγή σταφίδας. Η φωτογραφία έχει ληφθεί από τα αλώνια του Αναστασίου Μασούρη (Κλόκου) που υπήρχαν στη θέση "Λιβάδι".(Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
Φωτ. 105 Ζευγολατιώτες σε συλλογή πετροκέρασων κατά τη δεκαετία 1950 - 1960 (Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
Φωτ. 106 Ο Νίκος Μασούρης (Κλόκος) μαζί με τον ανεψιό του Χρήστο Παπαχρήστου εκ Βραχατίου που κάθεται πάνω σε όνο, βασικό εργαλείο για την εργασία αλλά και μεταφορικό τότε μέσο, δεκαετία 1950.(Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
Φωτ. 107 Στη φωτογραφία διακρίνονται με αξίνες στα χέρια οι  εξάδελφοι Λιάμης Μασούρης (Κλόκος), Νίκος Μασούρης (Κλόκος). (Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
Φωτ. 108 Στη φωτογραφία εικονίζεται η παλαιά πατρική οικία του Αναστασίου Μασούρη (παρατσ. Κλόκου). Σήμερα εκεί έχει κτισθεί σύγχρονο κτίριο όπου στεγάζεται ο φούρνος της Αντιόπης Καλασούντα. Από αριστερά όρθια στέκεται η Κωνσταντίνα Μασούρη - Καλπακιώτη, με καταγωγή από την ιστορική Κανδήλα Αρκαδίας, φορώντας στην κεφαλή της το παραδοσιακό άσπρο αρβανίτικο τσεμπέρι. Δίπλα της κάθεται κρατώντας άνθη ο σύζυγός της Αναστάσιος Μασούρης (Κλόκος).(Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).
 
Φωτ. 109 Στη φωτογραφία εικονίζεται η Κωνσταντίνα Μασούρη - Καλπακιώτη, σύζυγος του Αναστασίου Μασούρη (Κλόκου), μπροστά από τον παλαιό φούρνο της οικίας της, έχοντας μαζί της τον ανεψιό αυτής Χρήστο Παπαχρήστου εκ Βραχατίου. Δίπλα από τον φούρνο διακρίνεται η μικρή αποθήκη - στάβλος και έμπροσθεν αυτής μία κατσίκα, ένα από τα ζώα που διατηρούσαν τότε τα νοικοκυριά για να καλύπτεται μέρος των διατροφικών αναγκών της οικογενείας. Σήμερα τα εικονιζόμενα κτίσματα δεν σώζονται. Στο σημείο που βλέπουμε διέρχεται η κοινοτική οδός του Ζευγολατείου της 25ης Μαρτίου(Αρχείο Κωνσταντίνου Μασούρη (Κλόκου).


Φωτ. 110 Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Αθανάσιος Ρίσκας (Αρχείο Γεωργίου Ρίσκα - Τσιρώνη).

Φωτ. 111 Στην πάνω σειρά από τα αριστερά πρός τα δεξιά είναι οι Δημήτριος Ρίσκας (Ρομπόφης), Νικόλαος Ρίσκας, Αριστείδης Ρίσκας και Αναστάσιος Ρίσκας. Κάτω καθιστοί από αριστερά προς τα δεξιά είναι οι Σπύρος Ρίσκας του Αθανασίου και Γεώργιος Ρίσκας του Αθανασίου (Αρχείο Γεωργίου Ρίσκα - Τσιρώνη).

 Φωτ. 112 [Αρχείο Παύλου Σακκά].

 Φωτ. 113 [Αρχείο Παύλου Σακκά].

 Φωτ. 114 Απόκριες στο Ζευγολατειό [Αρχείο Παύλου Σακκά].

 Φωτ. 115 Ο παλαιός κινηματογράφος "Amore". Σχολική εκδήλωση  [Αρχείο Παύλου Σακκά].

 Φωτ. 116 [Αρχείο Παύλου Σακκά].

 Φωτ. 117 [Αρχείο Παύλου Σακκά].

Φωτ. 118 [Αρχείο Παύλου Σακκά].

 Φωτ. 119 Σχολική παρέλαση κατά την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 [Αρχείο Παύλου Σακκά].

Φωτ. 120 Η παλαιά πέτρινη βρύση που υπήρχε κάποτε μπροστά από το βράχο της Κυρα βρύσης [Αρχείο Παύλου Σακκά].

Φωτ. 121 Η οικία του φαρμακοποιού Ιατρίδη που υπάρχει μέχρι σήμερα στο Ζευγολατειό Κορινθίας επί της γωνίας στη συμβολή των οδών Σπύρου Κοκκώνη και Γ. Βαρβιτσιώτη. Το σπίτι κτίστηκε πιθανότατα τη δεκαετία 1920 - 1930. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούσε το φαρμακείο του Ιατρίδη και στον πρώτο όροφο ήταν η οικία της οικογένειας. Στο ισόγειο λειτουργεί σήμερα το λογιστικό γραφείο του Κωνσταντίνου Α. Λούκου. 
[Συλλογή Ελένης Μελά - κόρης του Ιατρίδη].


 Φωτ. 122 Ο Γάμος της Ρένας Καλλίρη του Μιχαήλ (παρατσ. μπούφαλος) και της Χρυσάνθης στο Ζευγολατειό την 1η Νοεμβρίου του έτους 1964. Στη φωτογραφία μεταξύ άλλων εικονίζονται οι Ανδρέας και Μαργαρίτα Τσάντ - Παπανδρέου, η νύφη Ρένα Καλλίρη και εκ δεξιών της ο αδερφός αυτής Δημήτρης Καλλίρης. Η σχέση της οικογένειας Μιχάλη Καλλίρη με την οικογένεια Παπανδρέου ξεκινάει από τα χρόνια του Γεωργίου Παπανδρέου, όταν ο Γέρος της Δημοκρατίας βάφτισε στο Ζευγολατιό τον μικρό τότε Ιωάννη Καλλίρη. Και αυτή η σχέση συνεχίστηκε και ενισχύθηκε με τον υιό του Γεωργίου, Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος πάντρεψε στο Ζευγολατιό την αδερφή του Ιωάννη, την Ρένα [Αρχείο Ανδρέα Γεωργίου Παπανδρέου].





  Φωτ. 123 Η Ρένα Καλλίρη στο γάμο της σε αναμνηστική φωτογραφία στην πατρική της οικία. Πρόκειται για την παλαιά οικία Καλλίρη που υπήρχε μέχρι το έτος 1981. Λόγω του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε εκείνη τη χρονιά, το σπίτι κατεδαφίστηκε λόγω ακαταλληλότητας και στη θέση του κτίστηκε η σημερινή οικία στην οποία διαμένει ο Ιωάννης Καλλίρης (παρατσ. μπούφαλος) μετά της οικογενείας του. Διακρίνονται ο αδερφός της Δημήτρης Καλλίρης, ο πατέρας της Μιχάλης Καλλίρης (παρατσ. μπούφαλος), ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου και η συζυγός του Μαργαρίτα
[Αρχείο Ανδρέα Γεωργίου Παπανδρέου].

  Φωτ. 124 Ο Σπύρος Πιπερίδης σε νεαρά ηλικία στο Ζευγολατιό επί μοτοσυκλέτας της εποχής εκείνης [Αρχείο Σπύρου Πιπερίδη]
 


Φωτ. 125 Ο Σπύρος Πιπερίδης σε νεαρά ηλικία στο Ζευγολατιό επί μοτοσυκλέτας της εποχής εκείνης [Αρχείο Σπύρου Πιπερίδη]

 
Φωτ. 126 Ο Σπύρος Πιπερίδης μικρός  [Αρχείο Σπύρου Πιπερίδη].


 Φωτ. 127 Σούβλισμα αρνιών στο Ζευγολατειό  [Αρχείο Σπύρου Πιπερίδη].
 
Φωτ. 128 Η Μέλπω Πιπερίδη, σύζυγος του Σπύρου Πιπερίδη, με τον υιό τους Θεόδωρο σε πολύ νεαρά ηλικία πάνω σε μηχανή της εποχής εκείνης  [Αρχείο Σπύρου Πιπερίδη].
 
 
[*]. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Σχοινοχωρίτης Κωνσταντίνος *Ιστορικός - συγγραφέας, Αρχειονόμος - Βιβλιοθηκονόμος, υποψήφιος διδάκτωρ  (επικοινωνία: email. kostassxoinos@yahoo.com, τηλ. 6945832094)

2 σχόλια: